ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αναρριχώμενα - Κρεμαστά Φυτά Εσωτερικού Χώρου

Τα φυτά δεν φέρνουν μόνο χρώμα και ζεστασιά στο σπίτι σας, αλλά πολλά είναι ιδανικά και για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα του σπιτιού σας. 

Τα τελευταία χρόνια η τάση που κυριαρχεί στη διακόσμηση είναι τα αναρριχώμενα-κρεμαστά φυτά εσωτερικού χώρου. Φυτά που έχουν ικανότητα αναρρίχησης, μπορούν δηλαδή να ανεβαίνουν και να απλώνονται σε τοίχους και ράφια είναι η τέλεια προσθήκη σε κάθε σπίτι καθώς μας χαρίζουν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι ιδανικά για μικρά σπίτια χωρίς πολύ χώρο και δείχνουν όμορφα όταν καλύπτουν γυμνούς τοίχους και ράφια.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να επιλέξετε το ιδανικό αναρριχώμενο φυτό για το σπίτι σας. 

Το ύψος στο οποίο θα τοποθετήσετε το φυτό σας. Αν μπορείτε να το φτάσετε εύκολα, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα φυτό που χρειάζεται τακτικό πότισμα. Αν, από την άλλη, το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα πιο ανθεκτικό φυτό, που χρειάζεται πιο αραιό πότισμα.

Φως. Ανάλογα με το σημείο στο οποίο σκοπεύετε να το κρεμάσετε, θα πρέπει να προσέξετε το φως που φτάνει ως εκεί.

Αλλαγές θερμοκρασίας. Αποφύγετε να κρεμάσετε τα φυτά σας μπροστά από το κλιματιστικό, ανεμιστήρα οροφής ή σε σημείο που δημιουργείται “ρεύμα” από τον αέρα, ώστε να παραμένουν στην θέση τους και να μην επηρεάζονται οι ρίζες τους.

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω μερικά από τα πιο όμορφα αναρριχώμενα φυτά:

ΤΙΛΑΝΣΙΑ

Ανήκει στην κατηγορία των αερόφυτων, τα οποία είναι ιδανικά για κρεμαστά δοχεία καθώς δεν χρειάζονται χώμα για να αναπτυχθούν! Αντιθέτως, μέσω του φυλλώματός τους μπορούν να “τραφούν” από τον αέρα και να εξοικονομήσουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή τους. Κρεμάστε τα από ένα σκοινί ή τοποθετήστε τα σε terrarium  και είναι έτοιμα. Ωστόσο, τα αερόφυτα έχουν υψηλές ανάγκες σε έμμεσο φως, ενώ κάθε εβδομάδα θα πρέπει να τα μουλιάζετε για περίπου 20 λεπτά σε νερό και έπειτα να τα αφήνετε να στεγνώνουν πλήρως κρεμασμένα ανάποδα, ώστε να μην διατηρούν υγρασία στην βάση και ανάμεσα στα φύλλα τους και έτσι να αποφύγετε το σάπισμα.

ΠΕΠΕΡΟΜΙΑ

Ένα τροπικό φυτό που αγαπάει το μέτριο και έμμεσο φως, ενώ αντέχει και σε πιο σκοτεινό περιβάλλον. Μεγαλώνει συνήθως σαν επίφυτο, δηλαδή επικάθεται στον κορμό άλλων φυτών. Θεωρείται κυρίως φυλλώδες φυτό, γιατί στα φύλλα του που έχουν διάφορα χρώματα, σχέδια και σχήματα και στα κλαδιά του αποθηκεύεται νερό.

Διατηρείτε το ελαφρώς υγρό το καλοκαίρι, το χειμώνα περιορίστε το πότισμα και ρίξτε λίπασμα την περίοδο της ανάπτυξης. 

ΚΙΣΣΟΣ

Ο κισσός είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που μπορείς να το τοποθετήσετε σε μια γλάστρα που κρέμεται ή να το βάλετε στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης σας κι αυτό θα αρχίσει να κρέμεται μόνο του. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός, εκτός από την καλλωπιστική του αξία, προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση σε κτίρια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθέτει. Χρειάζεται αρκετό φως, πότισμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και δυστυχώς δεν είναι φιλικό για τα κατοικίδια.

ΧΛΩΡΟΦΥΤΟ

Είναι αρκετά διαδεδομένο φυτό καθώς δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη περιποίηση και μπορείτε εύκολα να το δείτε να μεγαλώνει. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τις βλαβερές για την υγεία ουσίες αφήνοντας στο χώρο μας καθαρό από καθημερινούς ρύπους. Αγαπάει τα φωτεινά ή ημισκιερά σημεία αλλά όχι την απευθείας επαφή με τον ήλιο καθώς μπορεί να του προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Η κατάλληλη θερμοκρασία για το χλωρόφυτο είναι γύρω στους 10 με 20 οC και κατά την διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να προστατεύεται από το κρύο και τα κρύα ρεύματα αέρα. Θέλει αρκετό νερό κατά την περίοδο της ανάπτυξής του, όχι υπερβολικό για να μην σαπίσουν οι ρίζες του, και κατά τους χειμερινούς μήνες ελαττώνουμε την χρήση του νερού ώστε το χώμα να έχει σχεδόν στεγνώσει μέχρι το επόμενο πότισμα.

ΦΙΛΟΔΕΝΤΡΟ

Ανήκει στην οικογένεια των αναρριχώμενων φυτών και όταν το συναντάς στη φύση μπορείς να δεις τα κλαδιά και τα φύλλα του να απλώνονται στο χώμα ή να τυλίγονται γύρω από κορμούς. Στο σπίτι μπορεί να απλώσει τα κλαδιά του από μία κρεμαστή γλάστρα, ενώ προτιμά ένα μέρος φωτεινό έως σκιερό, χωρίς ήλιο. Αγαπά την υγρασία. Από την άνοιξη ως τον Αύγουστο να το ποτίζετε με μαλακό νερό διατηρώντας το υγρό, το φθινόπωρο και το χειμώνα περιορίστε το πότισμα. Θέλει ψεκασμό με υγραντήρα και λίπασμα κάθε 2 εβδομάδες από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο.

ΠΟΘΟΣ

Είναι ένα κλασικό και σχετικά εύκολο φυτό καθώς σου μιλάει για τις ανάγκες του: Τα φύλλα του θα γίνουν κίτρινα και αυτό σημαίνει ότι μάλλον του έριξες λίγο παραπάνω νερό, ενώ τα φύλλα του θα ξεραθούν όταν το έχεις αφήσει κοντά σε φως. Ο πόθος τα καταφέρνει υπέροχα σε μέτριο φως, ενώ θέλει πότισμα κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, μπορεί να αντέξει αρκετά σε πιο σκοτεινό περιβάλλον, σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, και αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα, αρκεί να κοπούν καταλλήλως τα κλαδιά του.

ΣΕΝΕΚΙΟ

Είναι ένα πανέμορφο και ιδιαίτερο φυτό που μοιάζει με αρακά. Ταιριάζει ιδανικά σε δωμάτια με ψηλά ταβάνια, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ορισμένες φορές είναι τοξικό. Αγαπάει το πολύ φως αλλά όχι το άμεσο φως. Πότισμα μία φορά στις δύο με τρεις εβδομάδες. Δεν είναι ασφαλές για κατοικίδια.

Επειδή τα περισσότερα καλάθια και κασπώ που προορίζονται για αναρριχώμενα φυτά  δεν διαθέτουν τρύπες αποστράγγισης (για ευνόητους λόγους), θα πρέπει να προσέξετε  κατά τη φύτευση να γεμίσετε την επιφάνεια της γλάστρας με πέτρες, ώστε να έχει περιθώριο να αποδεσμευτεί το νερό από το χώμα. Σε περίπτωση που διαθέτουν τρύπες αποστράγγισης καλό θα ήταν να τα ποτίζετε στον νεροχύτη και να περιμένετε να στραγγίξει καλά το νερό για να το κρεμάσετε πάλι. 

Ρίξτε μια ματιά στο anthemionflowers.com για όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κρεμαστά καλάθια, δοχεία και γλάστρες. Βρείτε στο διαδίκτυο τα τέλεια φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, φρέσκα λουλούδια και περισσότερα δώρα και εντυπωσιάστε τον ξεχωριστό σας παραλήπτη. Παράδοση την ίδια ημέρα σε όλη την Αθήνα και την Ελλάδα.