ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η φροντίδα της ορχιδέας θέλει τρόπο, όχι κόπο

Φήμες λένε ότι η ορχιδέα είναι ένα σπάνιο φυτό και δύσκολο φυτό που χρειάζεται ειδική φροντίδα. Εμείς αγαπάμε πολύ αυτό το λουλούδι και θα σας δείξουμε κάποιους απλούς τρόπους να την περιποιηθείτε και να την διατηρήσετε όμορφή και λαμπερή στον χώρο ας για πολύ καιρό. H διάρκεια ζωής της ορχιδέας είναι εντυπωσιακή, και μάλιστα κάτω από τις ιδανικές συνθήκες μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια.  Η ορχιδέα είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου και μια πολύ καλή επιλογή για να στολίσετε το σπίτι ή το γραφείο σας.

Η φροντίδα της ορχιδέας θέλει τρόπο όχι κόπο.

Όταν ανθίζει είναι υπέροχη 

Αν και στις μέρες μας συναντάμε ανθισμένες ορχιδέες κάθε εποχή του χρόνου, οι περισσότερες ποικιλίες ανθίζουν το χειμώνα και την άνοιξη. Επίσης, κάποιες ποικιλίες ανθίζουν μία φορά το χρόνο, κάποιες άλλες ανθίζουν περισσότερες φορές και κάποιες άλλες είναι ανθισμένες όλον το χρόνο. Τα άνθη της ορχιδέας, ανάλογα την ποικιλία της διατηρούνται από μία έως τέσσερις εβδομάδες. Φωτεινή εξαίρεση η ορχιδέα Φαλαινόψις, της οποίας τα άνθη διαρκούν έως και τρεις μήνες.

Για να επιβιώσει όμως στον χώρο και τον χρόνο χρειάζεται σχεδόν την καθημερινή μας φροντίδα, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει καθώς τα βήματα και οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθείτε είναι σχετικά απλές. Ας γνωρίσουμε τις βασικές ανάγκες των ορχιδεών.

Επιλέξτε τη σωστή γλάστρα

Η γλάστρα που θα επιλέξετε για την ορχιδέα σας θα πρέπει να είναι σχετικά μικρή και πήλινη ή γυάλινη. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να έχει τρύπες αποστράγγισης.

 Γλάστρα θα πρέπει να αλλάζετε μόνο όταν το φυτό σας μεγαλώσει δυσανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας, γεγονός που παρατηρούμε ότι συμβαίνει κάθε 2-3 χρόνια.

Τip: H πήλινη γλάστρα είναι καλύτερη, γιατί ο πηλός επιτρέπει στο χώμα να στεγνώνει πιο γρήγορα και να αερίζονται καλύτερα οι ρίζες.

Το χώμα είναι σημαντικό 

Οι ορχιδέες δεν προτιμούν το χώμα αλλά τις πέτρες, τα χαλίκι, το  ξύλο ή την τύρφη. Τα υλικά αυτά είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα για να γεμίσετε την γλάστρα σας. Το μείγμα που θα δημιουργήσετε θα πρέπει να επιτρέπει στις ρίζες να αναπνέουν και να μεγαλώνουν χωρίς εμπόδια.

Ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος 

Το άφθονο ηλιακό φως ενισχύει την ανθοφορία της ορχιδέας. Οι ορχιδέες χρειάζονται λαμπερό, φιλτραρισμένο φως και πρέπει να είναι προσανατολισμένες στην ανατολή ή στον νότο. Να ξέρετε πάντως ότι η ορχιδέα για την καλύτερη ανθοφορία της, χρειάζεται να μένει και λίγες ώρες στο σκοτάδι. Για αυτό μην τοποθετείτε τις γλάστρες σας σε σημεία με φυσικό ή τεχνητό φως όλο το 24ωρο.

Η σωστή θερμοκρασία ενισχύει την ανθοφορία της

Η ορχιδέα δεν αγαπά τις ακραίες θερμοκρασίες είτε πρόκειται για πολύ ζέστη είτε για έντονο κρύο. Η σωστή θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου της ορχιδέας είναι σημαντική τόσο για την επιβίωσή της όσο και για την ανθοφορία της. Η προτεινόμενη από τους ειδικούς θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου της ορχιδέας είναι μεταξύ 15-27°C  την ημέρα και 11-15°C τη νύχτα. Η σωστή εναλλαγή της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι βασικός παράγοντας που ενισχύει την ανθοφορία του λουλουδιού.

Πότισμα μια φορά την εβδομάδα αρκεί

Οι περισσότερες ποικιλίες της ορχιδέας χρειάζονται πότισμα μια φορά την εβδομάδα ενώ κάποιες ποικιλίες θέλουν συχνότερο πότισμα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας τους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να  ποτίσετε την ορχιδέα σας είναι να βυθίσετε τη γλάστρα σας σε μια λεκάνη ή έναν κουβά με χλιαρό, ποτέ κρύο, νερό. Την αφήνετε εκεί για λίγα λεπτά για να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και να βραχεί όλο το χώμα της. Μετά την αφήνετε να στεγνώσει και να βγάλει το επιπλέον νερό. Πάρα πολύ σημαντικό είναι να αφήνετε το χώμα να στεγνώνει τελείως πριν το επόμενο πότισμα.

TIP:  Ποτέ μην αφήνετε νερό στο πιατάκι της γλάστρας, γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες του φυτού σας.

Η ορχιδέα λατρεύει την υγρασία

Οι ορχιδέες χρειάζονται άφθονη υγρασία. Τσεκάρετε όμως πάντα ότι τα φύλλα αερίζονται σωστά, ώστε να μην σαπίσουν.

Η Λίπανση της κάνει καλό

Το φυτό σας θα σας δείξει αν και πόσο συχνά χρειάζεται λίπανση. Συνήθως μια φορά τον μήνα αρκεί. Το λίπασμα που πρέπει να επιλέγετε είναι αυτό για τα ανθοφόρα φυτά, σε υγρή μορφή.

Τα φύλλα της, καθρέπτης της υγείας της

Τα φύλλα της ορχιδέας σας δείχνουν την κατάσταση της υγείας της. Το χρώμα του υγιούς φυλλώματος είναι ανοιχτό πράσινο στις αποχρώσεις του γκαζόν.

Παρατηρείτε συχνά τα φύλλα της για να καταλάβετε αν χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο φως.Αν τα φύλλα της είναι λεπτά και μακρόστενα με σκούρο πράσινο χρώμα, τότε η ορχιδέα σας χρειάζεται περισσότερο φώς. Αν τα φύλλα της είναι πράσινα μαλακά και ξεθωριάζουν ή κιτρινίζουν, τότε την έχετε σε σημείο με παρά πολύ φως και καλό θα ήταν να την μετακινήσετε σε κάποιο σημείο με λιγότερο φώς. Αν παρατηρήσετε μεγάλες καφέ ξερές κηλίδες πάνω στα φύλλα, τότε το φυτό σας έχει πάθει έγκαυμα από το ηλιακό φώς και πρέπει να το μετακινηθεί σε πιο σκιερό σημείο.

Αν είστε και εσείς λάτρεις της ορχιδέας, αποκτήστε σήμερα τη δική σας στο www.anthemionflowers.com ή κάντε την αποστολή λουλουδιών με αυθημερόν παράδοση και δωρεάν σε όλη την Ελλάδα από το online ανθοπωλείο μας.