ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Φροντίζουμε σωστά τα Αλεξανδρινά

Το Αλεξανδρινό (ποϊνσέτια) είναι αναμφισβήτητα το φυτό των Χριστουγέννων και την περίοδο των εορτών διακοσμεί με τα λαμπερά κόκκινα φύλλα του κάθε σπίτι. Τα αλεξανδρινά προσφέρουν μια όμορφη γιορτινή πινελιά  στα σπίτια μας και στολίζουν με αρχοντιά κάθε γωνιά στο σπίτι ή το γραφείο. Μπορεί το Αλεξανδρινό σε κόκκινο να είναι το πιο συνηθισμένο και δημοφιλές χρώμα αλλά και το ροζ, το κρεμ ακόμη και το πράσινο χρώμα στα φύλλα του κλέβει τις εντυπώσεις. Μας έρχεται από το Μεξικό και μπορεί πολλοί από εσάς να το θεωρείτε ένα μονοετές φυτό αλλά με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να ζήσει, να ανθίζει  και να χαρίζει γιορτινό στυλ στο σπίτι σας για αρκετά χρόνια. Το ύψος τους ξεκινά από τα 15 εκατοστά και μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν το ένα μέτρο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Ας γνωρίσουμε μερικές απλές συμβουλές φροντίδας της Ποϊνσέτιας που θα σας βοηθήσουν να χαρείτε το λουλούδι σας ακμαίο και ευωδιαστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Πότισμα και χώμα

Το αλεξανδρινό δεν χρειάζεται πάρα πολύ νερό και καλό είναι να το ποτίζετε όταν το χώμα του είναι στεγνό. Αν ποτιστεί υπερβολικά και συγκεντρωθεί πολύ νερό γύρω από τις ρίζες του, τότε μπορεί να ρίξει τα φύλλα του. Για να προστατέψετε τις ρίζες του, σας προτείνουμε μετά το πότισμα να αφαιρείτε τυχόν περίσσεια νερού από τη γλάστρα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προσέξετε όμως το χώμα να μην στεγνώνει τελείως.

Αν τα φύλλα της Ποϊνσέτιάς σας,  αρχίσουν να πέφτουν, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει ποτιστεί πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι ρίζες της έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να σταματήσετε να ποτίζετε το φυτό σας για ένα μικρό διάστημα. Αρχίστε να ποτίζετε ξανά το λουλούδι σας, μόλις  στεγνώσει το χώμα του.

Λίπανση χρειάζεται περίπου κάθε δέκα ηµέρες, προτιμήστε ένα κατάλληλο υδατοδιαλυτό λίπασµα.

Τοποθεσία μακριά από ήλιο

Το αλεξανδρινό σας προτιμά τα φωτεινά και θερμά μέρη, ενώ δεν πρέπει να το εκθέτετε σε άμεση επαφή με το ηλιακό φώς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν τον χειμώνα βλέπει ο ήλιος το φυτό σας μια-δυο ώρες την ημέρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Να θυμόσαστε όμως ότι για να αναπτύξει σωστά τις πολύχρωμες έντονες αποχρώσεις του δεν πρέπει να τα βλέπει ο ήλιος περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα. Τα αλεξανδρινά, παρόλο, που είναι λουλούδια των Χριστουγέννων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο. Αν εκτεθούν για αρκετή ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί  να υποστούν σημαντική ζημιά και να μην αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεινόμενη θερμοκρασία για την σωστή διατήρηση του Αλεξανδρινού είναι 12-15 βαθμοί Κελσίου.

Ανθοφορία

Η ποϊνσέτια για να ανθίσει δεν χρειάζεται αρκετό φώς. Αντίθετα χρειάζεται αρκετό σκοτάδι για να «σκάσουν» τα πρώτα της άνθη. Για αυτό και είναι φυτό που ανθίζει τον χειμώνα, όταν η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή και υπερτερεί το σκοτάδι.

Αν έχετε κάποιο Αλεξανδρινό από πέρυσι και θέλετε να ανθίσει και φέτος τα Χριστούγεννα,  το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρήσετε το φυτό σας σε σκοτεινό μέρος για δύο μήνες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.  Πιο συγκεκριμένα, για να ανθίσει και πάλι το φυτό σας, χρειάζεται απόλυτο σκοτάδι για περίπου 14 ώρες καθημερινά για 2 ολόκληρους μήνες πριν την επιθυμητή περίοδο ανθοφορίας. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα κατακόκκινο Αλεξανδρινό τα Χριστούγεννα αρχίστε να καλύπτετε το φυτό σας 2 μήνες πριν, από τα τέλη του Οκτωβρίου.

Αν το σκοτάδι είναι λιγότερο, το φυτό σας θα ανθίσει κανονικά αλλά λίγο αργότερα. Με τη φυσική διαδικασία, συνήθως, τα αλεξανδρινά ανθίζουν τον Μάρτη.

Αν θέλετε να το κλαδέψετε θα πρέπει περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανθοφορίας του. Αν πάλι θέλετε να του αλλάξετε γλάστρα, η μεταφύτευση θα πρέπει να γίνει το καλοκαίρι μετά το κλάδεµα του φυτού. Σας προτείνουμε κατά τη μεταφύτευση να φοράτε γάντια, γιατί ο γαλακτώδης χυµός του βλαστού του µπορεί να σας προκαλέσει ερεθισµούς και κνίδωση στο δέρµα.

Διακόσμηση με αλεξανδρινά

Τα Αλεξανδρινά στολίζουν με κομψότητα και χάρη το σπίτι σας και του χαρίζουν γιορτινή διάθεση. Αν θέλετε αυτή η ατμόσφαιρα να γίνει ακόμη πιο γιορτινή και λαμπερή μπορείτε να ενισχύσετε τη διακόσμησή σας  με μία χρυσή κορδέλα, αστεράκια ή ακόμη και μπάλες χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Χαρίστε την ως Δώρο 

Το Αλεξανδρινό αποτελεί μια πολύ ωραία γιορτινή επιλογή για να το χαρίσετε σε φίλους, συγγενείς, αγαπημένους ή και συνεργάτες. Επιλέξτε το σε γλάστρα, σε γιορτινό καλάθι σε συνδυασμό με άλλα άνθη όπως είναι οι αμαρυλλίδες, τα κυκλάμινα, η ορτανσία   ή σε ένα απλό και γιορτινό μπουκέτο.

Αγορά Ποινσέττιας

H επιλογή του σωστού αλεξανδρινού είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ποτέ μην επιλέγετε αλεξανδρινό που φυλάσσεται σε εξωτερικό περιβάλλον. Ο ήλιος και το κρύο μπορεί να του έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Πάντα να διαλέξετε τις Ποϊνσέτιες που βρίσκονται μέσα σε κατάστημα και ιδανικά όχι κοντά στην πόρτα.

Στο Anthemion flowers θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή και προτάσεις δώρων με το αλεξανδρινό και άλλα φυτά των Χριστουγέννων. Σας περιμένουμε να τα γνωρίσετε από κοντά και να τα επιλέξετε για να τα χαρίσετε στους αγαπημένους σας. Εμείς σας βοηθάμε στην επιλογή του δώρου σας αλλά και αναλαμβάνουμε την αποστολή των λουλουδιών σας σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.