ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οδηγίες φροντίδας των φυτών

Πως να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή

Ένα φυτό θα προσθέσει μία πινελιά χρώματος και φρεσκάδας σε κάθε σπίτι ή γραφείο. Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν τη ικανότητα να δίνουν ζωή και ενέργεια σε κάθε μέρος στο οποίο τοποθετούνται καθώς επίσης έχουν και την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα του χώρου μας! Είναι ζωντανός οργανισμός και έχει τις δικές του ανάγκες, όπως και το σπίτι έχει τις δικές του απαιτήσεις, αλλά και εσύ συγκεκριμένες δυνατότητες! Βρείτε παρακάτω οδηγίες για το πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο φυτό για το χώρο σας καθώς επίσης οδηγίες για την φροντίδα που χρειάζονται για να τα διατηρήσετε υγιή! 

Φως

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η φωτεινότητα του χώρου σας. Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε αρκεί να βρείτε την κατάλληλη θέση. Όπως όλα τα φυτά έτσι και αυτά χρειάζονται φως, γι’ αυτό τα τοποθετούμε σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας να μην δέχονται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου που μπορούν να τους προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα. Συνήθως, τα σπίτια με βόρειο και δυτικό προσανατολισμό δέχονται περισσότερο έμμεσο φως, ενώ εκείνα με νότιο και ανατολικό προσανατολισμό παίρνουν άμεσο ηλιακό φως.

Αν το σπίτι ή το γραφείο μας δεν είναι τόσο φωτεινά, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά όπως η ζάμια, το σπαθίφυλλο και η σανσιβέρια που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθίζουν ακόμα και σε χώρους με λίγο φως. 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αγαπούν τις χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 10°C), γι’ αυτό καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή με τα παγωμένα τζάμια την περίοδο του χειμώνα. Γενικότερα, προτιμάμε σημεία με καλό αερισμό και μέτρια υγρασία, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως το καλοριφέρ και το τζάκι και τα κλιματιστικά το καλοκαίρι.

Μέγεθος

Αγοράζοντας ένα νέο φυτό δεν πρέπει να σας παρασύρει η εικόνα του, νομίζοντας πως αυτό είναι το πραγματικό μέγεθός του! Το μέγεθος που έχει τώρα δεν είναι βέβαιο πως θα διατηρηθεί και στο μέλλον. Συνήθως όταν νιώσει άνετα και προσαρμοστεί στο νέο του χώρο το φυτό θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Επίσης τα φυτά τείνουν να μεγαλώνουν ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας που τα φιλοξενεί! Οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να ταιριάξει απόλυτα στο χώρο σας. 

Πότισμα

Όλα τα φυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες ποτίσματος και οι ανάγκες αυτές μπορούν, επίσης, να ποικίλουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου, την ηλιοφάνεια και την θερμοκρασία. Πριν ποτίσουμε τα φυτά μας, ελέγχουμε πρώτα ότι το χώμα τους έχει στεγνώσει. Αν διαπιστώσουμε ότι το χώμα έχει ακόμη υγρασία δεν ποτίζουμε. 

Ένας καλός τρόπος για να ελέγχετε την υγρασία του χώματος είναι να βάζετε το δάχτυλό σας μέσα στο χώμα για να διαπιστώσετε αν είναι βρεγμένο ή ξηρό. Αν είναι ξηρό, πιθανόν το φυτό σας θέλει πότισμα.

Ένας άλλος τρόπος, είναι να ελέγχετε το βάρος τους ανασηκώνοντας τη γλάστρα. Αν δείτε ότι είναι αρκετά βαριά τότε δεν χρειάζονται πότισμα ή αν είναι ελαφριά τότε μάλλον χρειάζονται επειγόντως νερό!

Το υπερβολικό νερό είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που δημιουργεί προβλήματα στα φυτά εσωτερικού χώρου. Φροντίζουμε να αδειάζουμε συχνά το νερό στα πιατάκια και αν το φυτό μας βρίσκεται σε γλάστρα (χωρίς πιατάκι) που δεν απομακρύνεται το νερό, θα πρέπει να ποτίζουμε σε μικρές ποσότητες για να μην σαπίσει. Γενικά, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου μία φορά τη βδομάδα, αν και ανάλογα με το φυτό και την εποχή προσαρμόζουμε και το πότισμα.

Μετακίνηση

Τα φυτά συνηθίζουν το χώρο που τα τοποθετούμε αρχικά και δεν τους αρέσει να τα μετακινούμε συνεχώς. Αν τα φυτά σας είναι γερά, δυνατά και αναπτύσσονται σωστά κάτω από ορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας σε μια θέση, αποφύγετε να τα μετακινείτε σε άλλες θέσεις στις οποίες, ενδεχομένως, το φυτό να έχει πρόβλημα να προσαρμοστεί.

Χώμα

Κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες φύτευσης και απαιτήσεις εδάφους. Συνιστάται να κάνετε έρευνα σχετικά με το ποιο χώμα είναι κατάλληλο πριν φυτέψετε κάποιο φυτό. Στις γλάστρες χρησιμοποιούμε χώμα που να αποστραγγίζετε καλά για να αποφευχθεί το σάπισμα των ριζών. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα με τρόπο τέτοιο ώστε να μην είναι βαρύ ή να αγοράσετε ένα έτοιμο οργανικό μείγμα καλής ποιότητας για φύτεμα σε γλάστρα.

Μεταφύτευση 

Τα φυτά στις γλάστρες μπορεί να αισθάνονται περιορισμένα με τον καιρό. Όταν οι ρίζες τους αρχίζουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να εμφανίζονται μέσα από το χώμα ή στα ανοίγματα στο κάτω μέρος της γλάστρας, μας δείχνουν πως είναι καιρός να τα μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα! Σε μερικά φυτά μπορείτε να κόψετε μέρος της ρίζας, αν δεν θέλετε να αλλάξετε την γλάστρα τους.

Ένα από τα σημάδια που σας δείχνουν πότε χρειάζεται να κάνετε μεταφύτευση είναι όταν τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν, το φυτό σταματά να αυξάνεται ή όταν αυτό φαίνεται διψασμένο και απαιτεί ξανά και ξανά νερό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε πως οι ρίζες βγαίνουν από τις τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

Η καλύτερη περίοδος για μεταφύτευση είναι φθινόπωρο και άνοιξη και καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από αυτή που βρισκόταν το φυτό μας και φροντίζουμε να έχει τρύπες στη βάση για καλύτερη αποστράγγιση. 

Εχθροί

Μερικά από τα πιο κοινά παράσιτα που μπορούν να επηρεάσουν φυτά σε γλάστρες είναι οι αφίδες (μελίγκρα), τα ακάρεα (τετράνυχοι), οι ψώρες, τα αλευρώδη και ο ψευδόκκοκος. Μπορείτε να αποτρέψετε τέτοιου είδους παράσιτα με κάποιες τεχνικές. Κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο φυτό ελέγξτε το να δείτε αν έχει κανένα σημάδι από ασθένειες. Παρατηρείστε τα, αν φαίνονται άρρωστα, αδύναμα ή αν βρίσκονται σε στρες. Τα παράσιτα προτιμούν να επιτίθενται σε τέτοια φυτά. Κοιτάξτε την κάτω επιφάνεια των φύλλων και τις κορυφές των φυτών, αυτά είναι τα μέρη που τα παράσιτα μολύνουν περισσότερο. 

Αν παρατηρήσετε παράσιτα/έντομα στα φυτά σας, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα κατάλληλα για την αντιμετώπιση των εντόμων και των ασθενειών τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.

Λίπασμα

Τα φυτά σε γλάστρες εξαρτώνται από τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και μπορεί να απαιτούν συχνά συμπληρώματα για να αναπτυχθούν καλύτερα, να είναι υγιή ή να ανθίζουν. Για το λόγο αυτό, προσθέτουμε υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα, 2 φορές το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και το φθινοπώρου. Τον χειμώνα και τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού η λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται. Υπάρχουν διάφορα είδη υγρού λιπάσματος για φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να προμηθευτούμε, όπως εξειδικευμένο λίπασμα για πράσινα φυτά, λίπασμα για ανθοφορία, καθώς και άλλα γενικής χρήσης. Τέλος, υπάρχουν και ειδικά λιπάσματα για συγκεκριμένα φυτά όπως τα λιπάσματα για ορχιδέες.

Η υπερβολική λίπανση μπορεί επίσης να βλάψει τα φυτά σας, ακόμη και να τα σκοτώσει. Εάν βλέπετε συμπτώματα, όπως κιτρίνισμα και μάρανση των φύλλων της βάσης του φυτού, σταδιακή αποφύλλωση του βλαστού, αργή ανάπτυξη, τότε είναι πιθανό το φυτό σας να υποφέρει από την υπερβολική λίπανση.

Κλάδεμα

Αν θέλετε το φυτό σας να έχει μια πιο «θαμνώδη» ανάπτυξη, αφαιρέστε την κορυφή του όταν το φυτό είναι ακόμα νεαρό. Επίσης, σε πολλά ανθοφόρα φυτά χρειάζεται να κόψετε τα παλιά και μαραμένα άνθη, ώστε το φυτό να ανθίσει ξανά με νέα πιο ζωντανά χρώματα. Αφαιρέστε τα λουλούδια όταν αυτά αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους ή να μαραίνονται.

Ζώα/παιδιά

Αρκετά φυτά είναι τοξικά για τα ζώα και τα παιδιά και καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή μαζί τους!

Καθάρισμα φύλλων

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών για να αποφύγουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Χρησιμοποιώντας βρόχινο ή απεσταγμένο νερό αποφεύγουμε την εμφάνιση λεκέδων από άλατα πάνω στα φύλλα. Προσέχουμε να μην ρίξουμε νερό στα άνθη κατά τον ψεκασμό. 

Καθαρίζουμε το φύλλωμα των φυτών εσωτερικού χώρου, κάθε εβδομάδα χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανί με χλιαρό αποσταγμένο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη που δυσκολεύει την ανάπτυξη των φυτών καθώς και για να δροσίσουμε το φύλλωμα. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε τα φυτά μας πράσινα και λαμπερά.

Βρείτε online στο anthemionflowers.com μια ποικιλία από δώρα φυτών που θα προσθέσουν φρεσκάδα σε οποιοδήποτε μέρος και θα ευχαριστήσουν τον ξεχωριστό σας παραλήπτη σε κάθε περίσταση. Αυθημερόν παράδοση φρέσκα λουλούδια, πράσινα και ανθισμένα φυτά σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.