ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Λουλούδια του φθινοπώρου

Μπορεί η άνοιξη να είναι η αγαπημένη εποχή των λουλουδιών, η εποχή που ανθίζουν τα περισσότερα λουλούδια και η φύση κατακλύζεται από χρώματα και ευωδία αλλά και το φθινόπωρο έχει να μας παρουσιάσει τα δικά του ξεχωριστά λουλούδια. Παρά το γεγονός ότι τα δέντρα με πεσμένα φύλλα φαίνονται λίγο σκοτεινά και μελαγχολικά, υπάρχουν πολλά όμορφα λουλούδια που μπορεί να φωτίσουν τον κήπο ή το σπίτι μας.
 
Ποια είναι τα καλύτερα φθινοπωρινά λουλούδια ή φυτά;

Βρείτε παρακάτω μερικά από τα πιο δημοφιλή φυτά που μπορείτε να βρείτε στην αγορά και να απολαύσετε κατά τις φθινοπωρινές ημέρες.

 
Τα χρυσάνθεμα είναι από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο. Το όνομά του
σημαίνει το άνθος του χρυσού  και βρίσκεται στις δόξες του κυρίως τον Οκτώβριο. Γι αυτό οι παλαιότεροι το ονόμαζαν Αγιοδημητριάτικο.
Τα χρυσάνθεμα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: έντονο ροζ, πορτοκαλί, κόκκινο, λευκό, λευκό και ροζ .Τα χρυσάνθεμα είναι   κατάλληλα λουλούδια για διακόσμηση γάμου ή βάπτισης, ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες.
Στην Ευρώπη, πρώτοι το έφεραν οι Ολλανδοί, ενώ προέλευσή του λέγεται ότι είναι από την μακρινή Ανατολή, την Κίνα και την Ιαπωνία.
Πότισμα: Να ποτίζετε όσο συχνά χρειάζεται για όλη τη διάρκεια του χρόνου, αραιότερα βέβαια το χειμώνα και συχνότερα το καλοκαίρι.

Καμέλια

Ντυμένη πάντοτε με τα  γυαλιστερά της, η καμέλια είναι το καμάρι όσων έχουν την τύχη να την φιλοξενούν στον κήπο ή στην βεράντα τους. Ανθίζει τέλος του φθινοπώρου και είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
H καμέλια είναι ένα υπέροχο αειθαλές θαμνώδες φυτό, με γυαλιστερό βαθυπράσινο φύλλωμα. Όπως η γαρδένια και η αζαλέα, έτσι και η καμέλια είναι φυτό ασβεστόφοβο, δηλαδή θέλει όξινο χώμα και όχι αλκαλικό.
Ο μύθος λέει ότι οι Κορεάτες καλλιέργησαν τις πρώτες καμέλιες περίπου το 1200 π.χ. και ότι οι βουδιστές μοναχοί διέδωσαν τα ανθισμένα φυτά στη Κίνα και Ιαπωνία.
Η καμέλια   αριθμεί τα 82 είδη αλλά η γνωστή  και δημοφιλής καμέλια ανήκει στο είδος CAMELLIA JAPONICA.
Πότισμα: Στις καμέλιες που είναι φυτεμένες σε γλάστρες ή δοχεία είναι προτιμότερο να αφήνουνε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα

Ιβίσκος
 
Ο ιβίσκος είναι ένα θαυμάσιο φυτό με οδοντωτά φύλλα που προσφέρει εξαιρετικά στην όψη, μεγάλα 
πεντάφυλλα άνθη με τη χαρακτηριστική "κεραία" στη μέση.   Ο αυθεντικός τροπικός ιβίσκος έχει κόκκινα λουλούδια, αλλά οι γενετιστές έχουν παράγει μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων μεταξύ των οποίων παραλλαγές του κίτρινου, του πορτοκαλί και του ροζ όπως και διχρωμίες ή τριχρωμίες. Πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί πολλά υβρίδια με φυτά που έχουν πολύχρωμα λουλούδια ή διπλά λουλούδια. Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό που ευδοκιμεί τόσο στο χώμα ή στη γλάστρα, με περίοδο ανθοφορίας τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο – έως τον Οκτώβριο.
Η ακριβής χώρα καταγωγής του Ιβίσκου δεν έχει προσδιοριστεί, πιθανότατα να είναι η Κίνα – εξ' ου και το γεγονός ότι είναι γνωστός κι ως το "κινέζικο ρόδι'.
Πότισμα: Ο ιβίσκος, χρειάζεται πολύ νερό. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να ελέγξετε την υγρασία του εδάφους και ποτίστε ακριβώς όταν το έδαφος φαίνεται στεγνό.
 
Γεράνι

Τα γεράνια είναι όμορφα και ανθεκτικά φυτά τα οποία θα ανθίσουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη γερανιών με μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, σε μεγέθη, φυλλώματα και αρώματα.
Μπορούμε να τα βρούμε σε βεράντες, κήπους, μπαλκόνια σε γλάστρες ή στο έδαφος καθώς επίσης να κρέμονται από περβάζια παραθύρων ή από ένα έπιπλο προσθέτοντας όμορφα χρώματα σε κάθε χώρο.

Είναι δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά καθώς δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για να ευδοκιμήσουν. Η φροντίδα του φυτού σε εξωτερικούς χώρους και η φροντίδα του σε εσωτερικούς χώρους είναι παρόμοια. Και τα δύο απαιτούν άπλετο ηλιακό φως, προσεκτικό πότισμα και ελαφριά επίπεδα λίπανσης. Η καλλιέργεια γερανιών σε εξωτερικούς χώρους απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή στην αποστράγγιση του εδάφους και στα επίπεδα υγρασίας. Οι οπές αποστράγγισης σε εσωτερικά δοχεία βοηθούν στη ρύθμιση της υγρασίας.

Για να τα απολαύσετε όλο το χρόνο μπορείτε κατά την διάρκεια του χειμώνα να τα προστατέψετε απλά, αν μετακινήσετε τα γεράνια που βρίσκονται σε γλάστρες, στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Γαρύφαλλο

Η γαρυφαλλιά είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φυτό που ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου. Είναι από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά και μπορούμε να ευδοκιμήσουν σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ακόμα και στο έδαφος της αυλής.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες γαρυφαλλιές, σε μέγεθος, και σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, λευκού, κίτρινου επίσης υπάρχουν δίχρωμες σε διάφορα χρώματα.

Καλό είναι να φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία, καθώς όπως τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά αγαπούν τον ήλιο, και σε χώμα με καλή αποστράγγιση γιατί διαφορετικά μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Είναι ένα φυτό που δεν προτιμά την πολύ υγρασία.
Είναι ανθεκτικά στο κρύο φυτά ενώ δεν αντέχουν στις συνθήκες καύσωνα.

Για να ενισχύσετε την ανθοφορία της απομακρύνετε τακτικά τα ξερά και μαραμένα λουλούδια και κλαδιά της.

Είναι από τα φυτά που τα άνθη τους μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό καιρό κομμένα σε βάζο και να προσθέσουν χρώμα σε ένα σπίτι ή ένα γραφείο.


Κατιφές

Ο κατιφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ανθοφορεί από τα τέλη της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου και μπορεί να φτάσει από 20-60 εκατοστά σε ύψος. Ανάλογα με την ποικιλία διαθέτει όμορφα άνθη με πορτοκαλί, κίτρινες ακόμα και δίχρωμες αποχρώσεις με χαρακτηριστικό άρωμα με εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στις ασθένειες.
Φυτεύεται στο έδαφος αλλά μπορούμε να τον φυτέψουμε και σε παρτέρια και σε γλάστρες.
Αγαπάει τις ηλιόλουστες τοποθεσίες και χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 ώρες ήλιο την ημέρα. Για να απολαύσουμε τα άνθη του φυτού μας περισσότερο φροντίζουμε να το τοποθετήσουμε σε σημεία που δεν έχουν ρεύματα και έντονο κρύο.
Για να διατηρήσει την πλούσια ανθοφορία του καλό είναι να κόβουμε τα λουλούδια του κατιφέ όταν αρχίσουν να ξεραίνονται. Ο πολλαπλασιασμός του κατιφέ γίνεται πολύ εύκολα με σπόρους.
Αυτά τα χρυσά και πορτοκαλί λουλούδια είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους κήπους και τα μπαλκόνια καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσθέτουν μία φθινοπωρινή πινελιά σε κάθε χώρο.

Το φθινόπωρο είναι μια εξαιρετική περίοδος για να προσθέσετε χρώμα στο σπίτι, στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Είτε πρόκειται να τα δείτε να ανθίζουν στον κήπο ή μπαλκόνι σας είτε επιθυμείτε να προσθέσετε φρεσκάδα στο σπίτι ή γραφείο σας οι ζεστές αποχρώσεις των φθινοπωρινών λουλουδιών θα σας ενθουσιάσουν.


Άλλα φθινοπωρινά λουλούδια: 

Τα αστράκια, που έχουν διάφορα χρώματα, όπως σκούρο κόκκινο, λιλά, μοβ, ροζ και άσπρο, είναι τυπικά φθινοπωρινά λουλούδια. Τα φθινοπωρινά αστράκια αγαπούν τα ηλιόλουστα παρτέρια.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ντάλιες που προσδίδουν χρώμα, σχήμα και  ενδιαφέρον στον κήπο σας από το καλοκαίρι μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Οι ντάλιες έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ενώ η διάμετρος των λουλουδιών φτάνει τα 20εκ. σαν ένα πιάτο φαγητού
 Ένα άλλο, όχι τόσο κοινό, φυτό είναι η λυγαριά, που ανθίζει μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Τα άνθη είναι ανοιχτά μοβ, μπλε, ροζ ή λευκά και σχηματίζουν ανθήλες μήκους μέχρι 30 εκ. που έχουν όμορφο άρωμα

Στο anthemionflowers.com θα βρείτε μια υπέροχη ποικιλία συνθέσεων με τα λουλούδια του φθινοπώρου για να στείλτε λουλούδια online σε αυτούς που αγαπάτε ή για να διακοσμήσετε το σπίτι ή το γραφείο ή να κανετε παραγγελια λουλουδια.