ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ιδανικά Φυτά για Κάθε Δωμάτιο ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

Αν θέλετε να προσθέσετε φρεσκάδα και ομορφιά στο σπίτι σας τότε τα ακόλουθα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ιδανικά για κάθε δωμάτιο. Επιλέξτε το σωστό φυτό και όχι μόνο θα προσθέσει ζωή σε ένα χώρο, αλλά θα βοηθήσει επίσης στον καθαρισμό του αέρα που αναπνέετε, δημιουργώντας έτσι ένα πιο υγιεινό σπίτι.

Μπάνιο

Το μπάνιο έχει το πιο ιδιαίτερο περιβάλλον οποιουδήποτε δωματίου. Αλλάζει από κρύο σε ζεστό και υγρό σε λίγα λεπτά και γι 'αυτό πρέπει να επιλέξετε φυτά που αγαπούν την υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Τα φυτά είναι η τέλεια λύση για να δώσεις στο χώρο του μπάνιου σου μια αίσθηση φρεσκάδας Ακόμα κι αν το μπάνιο σας βρίσκεται σε σκοτεινή πλευρά του σπιτιού, ορισμένα φυτά δεν χρειάζονται πολύ φως. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε δίπλα στη μπανιέρα, στο περβάζι, σε μια γωνία, σε ένα ράφι ή να τα κρεμάσετε στον τοίχο. 

Το Αγλαόνημα είναι ένα φυτό που προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες και μπορούμε να το τοποθετήσουμε και σε σχετικά σκοτεινούς χώρους, ενώ δεν χρειάζεται πότισμα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Καλό είναι να μη μένει το χώμα εντελώς στεγνό για πολλές μέρες, γιατί το φυτό μπορεί να μαραθεί, όπως και να μη μένει νερό μέσα στο πιατάκι της γλάστρας, γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες του. Η καλή αποστράγγιση το βοηθά πολύ, γι' αυτό στο πάτο της γλάστρας προσθέστε μια στρώση χαλίκι. Προτιμά χαμηλό φωτισμό και ημισκιερά μέρη. Το καλύτερο σημείο για αυτό το φυτό είναι δίπλα στο ντους. Δεν αγαπάει το πολύ κρύο και τα κρύα ρεύματα. Γενικά, είναι πολύ ανθεκτικό φυτό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, και είναι σχεδόν απρόσβλητο από ασθένειες. Μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης από την ατμόσφαιρα (ένα συστατικό που περιέχουν συνήθως τα καλλυντικά). 

Η Φτέρη είναι ένα αειθαλές, τροπικό φυτό με ανοιχτόχρωμα πράσινα φύλλα. Πολύ όμορφο φυτό, ιδανικό για εσωτερική διακόσμηση χώρου, αφού κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανθεκτικότητά και η προσαρμογή του σε σκοτεινούς χώρους. Μπορείτε είτε να τη κρεμάσετε από καλάθι κάπου ψηλά είτε να τη τοποθετήσετε σε ένα ψηλό κασπώ. Οι φτέρες πέρα από τον  εξωτικό αέρα που φέρνουν σε κάθε χώρο και την ελάχιστη φροντίδα που χρειάζονται λατρεύουν την υγρασία! Είναι ένα φυτό που χρειάζεται αρκετό νερό. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί να ποτίζουμε πιο τακτικά ενώ μειώνουμε σταδιακά την συχνότητα ποτίσματος στις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ιδανικές για τον καθαρισμό του αέρα και είναι ασφαλείς για τα κατοικίδια ζώα. Θεωρείται το φυτό με τις καλύτερες επιδόσεις στην εξάλειψη των ρύπων και των τοξικών ουσιών.

Η ορχιδέα Phalaenopsis, είναι ένα τροπικό φυτό που με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να ανθίσει σε υγρό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται πολύ φως και μπορεί να αντέξει την υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ένα φυτό που είναι ευεργετικό με πολλούς τρόπους. Είναι ιδανικό να δημιουργήσει μια χαλαρή ατμόσφαιρα στο μπάνιο σας. Απορροφά την υγρασία που υπάρχει στο μπάνιο και μειώνει την εμφάνιση βακτηρίων και γενικά καθαρίζει τον αέρα του μπάνιου. Καθώς επίσης χαρίζει μια υπέροχη οπτική προσθήκη σε ένα χώρο, δημιουργώντας ένα αίσθημα ηρεμίας και προσθέτοντας χρώμα και κομψή ομορφιά. Προτιμά ωστόσο τα ηλιόλουστα μπάνια, οπότε αν το δικό σας είναι χωρίς παράθυρα, δεν είναι καλή επιλογή.

Ο κισσός είναι από τα ανθεκτικότερα φυτά, δεν επηρεάζεται ούτε από το έντονο κρύο αλλά ούτε και τις υψηλές θερμοκρασίες ενώ για να ευδοκιμήσει καλύτερα προτιμά τα ημισκιερά σημεία. Αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά ενώ ιδιαίτερα ευεργετικό στην ανάπτυξή του είναι και το κατάβρεγμα στα φύλλα του. Ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που φροντίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, εξουδετερώνοντας και αφαιρώντας τα χημικά στοιχεία που ενδέχεται να περιέχει η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. Μπορείτε να τον κρεμάσετε ακόμη και από το ταβάνι, αν δεν έχετε αρκετό χώρο. Η ανάπτυξή του είναι γρήγορη και με το ανάλογο κλάδεμα μπορούμε να τον σχηματίσουμε όπως ακριβώς θέλουμε. Όμως εκτός από αναρριχώμενα, κάποια είδη κισσού είναι κατάλληλα λόγω της αντοχής τους και την ελάχιστη φροντίδα που χρειάζονται, για φύτεμα σε γλάστρες είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα φυτά.

Μπρομέλια. Πρόκειται για μία οικογένεια τροπικών φυτών που περιλαμβάνουν διάφορα είδη και προέρχονται από την Λατινική Αμερική. Το κάθε ένα από αυτά έχει και την ιδιαιτερότητά του, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά χρειάζονται το ίδιο πράγμα, που είναι φιλτραρισμένο νερό, άφθονη υγρασία και ένα ζεστό κλίμα. Έχει στενόμακρα σκούρα πράσινα φύλλα που στο κέντρο σχηματίζουν ρόδακα από όπου και αναπτύσσεται το άνθος, σε διάφορους χρωματισμούς όπως κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί και βυσσινί. Αξίζει να τα βάλεις στο μπάνιο σου, καθώς θα προσθέσει υπέροχο χρώμα. Ποτίζουμε όταν το χώμα θα έχει σχεδόν στεγνώσει από την τελευταία φορά που το ποτίσαμε. Το χειμώνα θα χρειαστεί να ελαττώσουμε τη συχνότητα ποτίσματος σε σχέση με το καλοκαίρι. Θα πρέπει κάθε τόσο να ρίχνετε νερό, κατά προτίμηση βρόχινο ή αποσταγμένο, στον ρόδακα. Η σωστή θέση για το κάθε φυτό θα πρέπει να είναι σε ένα φωτεινό ή ημισκιερό σημείο του σπιτιού μας που δεν θα δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου θα υπάρχει η ανάλογη υγρασία στην ατμόσφαιρα με την οποία το φυτό μας θα τα πάει πολύ καλά.

Γραφείο στο σπίτι

Υπάρχουν φυτά που μπορεί να μειώσουν το άγχος και να εξαλείψουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους δημιουργώντας έτσι ένα υγιές περιβάλλον στο χώρο εργασίας σας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον αέρα. Βρείτε παρακάτω τα κατάλληλα φυτά, που χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, μπορούν να διακοσμήσουν το γραφείο στο σπίτι σας και παράλληλα να αυξηθεί η δημιουργικότητα σας και να αλλάξει η διάθεση σας.

Η Ασπιδίστρα είναι ένα από τα πιο παλιά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις φυτά εσωτερικού χώρου το οποίο κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ασίας. Τα φύλλα της είναι καταπράσινα λογχοειδή με μακρύ μίσχο και μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατοστά και ανάλογα με το είδος μπορεί να έχουν και λευκές γραμμώσεις. Είναι ιδανικό φυτό για σκοτεινά σημεία στο σπίτι σας όπως το γραφείο και χώρους υποδοχής που δεν υπάρχουν παράθυρα. Η ασπιδίστρα φτάνει σε ύψος μέχρι το 1 μέτρο. Ευδοκιμεί σχεδόν παντού, χρειάζεται λίγο φως και δεν ενοχλείται ούτε από τα ρεύματα ούτε από τον ξηρό αέρα. Μια θέση δροσερή θα ήταν ιδανική, ανέχεται όμως χωρίς πρόβλημα και τη ζέστη. Καθαρίστε την τακτικά από τη σκόνη και μην την ποτίζετε πολύ συχνά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορείτε να της ρίξετε λίγο λίπασμα. Ανά τρία χρόνια περίπου το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας και παράλληλα με τη μεταφύτευση μπορεί να γίνει και διαίρεση των ριζών με αποτέλεσμα να προκύψουν περισσότερα φυτά. 

Η Ντιφενμπάχια, είναι φυτό εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα, ιδανικό για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Με εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα, φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο. Χρειάζεται φωτεινό σημείο για να ευδοκιμήσει χωρίς όμως να την χτυπάνε οι δυνατές ακτίνες του ήλιο. Περιορίζει τους ρύπους της ατμόσφαιρας και ειδικά τη φορμαλδεΰδη. Φυσικά φροντίζουμε να την τοποθετούμε μακριά από τζάκι, καλοριφέρ, κλιματιστικά και έντονα ρεύματα αέρα. Την ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα περίπου κάνοντας ένα καλό πότισμα με αρκετό νερό. Την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα, μόλις δούμε ότι έχει στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα. Φροντίστε όμως να μην μένει νερό στο πιάτο της γλάστρας γιατί, όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα. Τα πλατιά φύλλα της τείνουν να κρατούν σκόνη και αυτό εμποδίζει την αναπνοή τους. Καθαρίζετε λοιπόν συχνά τα φύλλα από τη σκόνη με ένα μαλακό πανάκι ή σφουγγάρι με χλιαρό νερό με ιδιαίτερη προσοχή όμως γιατί τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα τρυφερά και οι μίσχοι τους σπάνε εύκολα. Γι' αυτό το λόγο αποφεύγετε να την βάζετε σε σημείο όπου την αγγίζετε καθώς περνάτε. Αναπτύσσεται ιδανικά σε θερμοκρασίες από τους 18 μέχρι τους 28°C ενώ στην πολύ ζέστη και στο έντονο κρύο υποφέρει και χάνει το έντονο χρώμα των φύλλων της. 

Προσοχή: H ντιφενμπάχια θεωρείται από τα επικίνδυνα φυτά για σκύλους, για γάτες ακόμη και για μικρά παιδιά, καθώς περιέχει ένα δηλητηριώδες τοξικό ένζυμο στα φύλλα που αν φαγωθούν προκαλεί πρήξιμο του λαιμού και της γλώσσας.

Ο Κρότωνας με την εξωτική του εμφάνιση είναι η ιδανική επιλογή φυτού για τους χώρους εργασίας. Είναι ένα εντυπωσιακό φυτό με καταγωγή από τα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού και τη Μαλαισία. Υπάρχουν ποικιλίες κρότωνα με διάφορα είδη φύλλων όπως μακριά, επίπεδα, στενά, πλατιά και κατσαρά σε χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου, του κόκκινου και του πορτοκαλί. Αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή και όταν φυτεύεται σε γλάστρα, μπορεί να φτάσει σε ύψος 1-1,5 μέτρο. Αγαπά το σχετικά ζεστό περιβάλλον και το φως γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε μία  φωτεινή θέση μέσα στο γραφείο καθώς αν τον τοποθετήσετε σε ημισκιερή θέση τα φύλλα του θα αποκτήσουν θαμπό χρώμα. Είναι ένα φυτό που έχει αρκετές απαιτήσεις και θέλει άφθονο φως για να διατηρήσει το ζωηρό χρώμα του όχι όμως να έρχεται σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου, αρκετό πότισμα και πολύ υγρασία στο περιβάλλον γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πέσουν τα φύλλα, θα έχουν θαμπά χρώματα και οι άκρες των φύλλων θα ξεραθούν. Καθαρίζετε συχνά τα φύλλα του για να γυαλίζουν και να φαίνονται πιο όμορφα τα χρώματά του.

Η Καλαθέα είναι ένα πολυετές φυτό εσωτερικού χώρου, με καταγωγή από την Βραζιλία που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα της και θα χαρίσει έναν εξωτικό αέρα στο γραφείο σας. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας για να επιλέξετε, όπως η Μακογιάνα με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η Ορνάτα με στενόμακρα πράσινο-ροζέ φύλλα και η Κροκάτα με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια. Είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα στο χώρου που βρίσκονται. Απορροφά μέρος από τα βλαβερά αέρια και απελευθερώνει τα ωφέλιμα. Ευδοκιμεί κοντά σε φωτεινά σημεία χωρίς να έρχεται σε επαφή με το ηλιακό φως γιατί θα προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα. Χρειάζεται περιβάλλον με υψηλή υγρασία, προστατευμένο από τα ρεύματα του αέρα. Επιλέξτε γλάστρα με χαλίκι ή βότσαλα στη βάση της ώστε να βοηθήσει στην καλύτερη αποστράγγιση. Καθαρίστε μια φορά τη βδομάδα με ένα βρεγμένο πανί τα φύλλα της καλαθέας, για να απομακρύνετε τη σκόνη και να διατηρήσετε υγιές το φύλλωμά της. 

Τα Ανθούριο είναι από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, γνωστό για τα χαρακτηριστικά σε σχήμα καρδιάς άνθη του και τα γυαλιστερά του πράσινα φύλλα. Προσθέστε λίγο χρώμα στον εργασιακό σας χώρο με το εξωτικό αυτό φυτό με καταγωγή από την Κολομβία, το οποίο όμως καθαρίζει και την ατμόσφαιρα. Είναι ένα φυτό με μεγάλης διάρκειας ανθοφορία που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Σαν τροπικό φυτό το ανθούριο έχει ανάγκη από ζέστη. Το χειμώνα προσέξτε τις χαμηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί να καταστρέψουν το φυτό σας. Το καλοκαίρι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την ανθοφορία με μικρότερη διάρκεια και εξασθενημένα χρώματα. Αναπτύσσεται σε φωτεινό χώρο μέσα στο γραφείο, χωρίς να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα του. Αν το τοποθετήσουμε σε σκιερή θέση, τα φύλλα του θα χάσουν το έντονο πράσινο χρώμα καθώς και το έντονο χρώμα των λουλουδιών του. Αντέχει την ξηρασία. Δεν θέλει υπερβολές στο πότισμα. Χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα τον χειμώνα και δύο φορές περίπου το καλοκαίρι. Το ποτίζουμε όταν το χώμα στεγνώνει. Θέλει να βρίσκεται σε σημεία με υγρή ατμόσφαιρα και αγαπάει να δροσίζετε τα φύλλα του. Γεμίστε ένα ψεκαστήρα με χλιαρό νερό και ψεκάστε τα φύλλα του τακτικά, ειδικά τις πιο καυτές και ξηρές μέρες. Έτσι παίρνει την υγρασία που χρειάζεται και γίνεται πιο ζωηρό. Αφαιρέστε προσεχτικά τη σκόνη από τα φύλλα του χρησιμοποιώντας ένα πανάκι βρεγμένο με χλιαρό νερό.

Βρείτε στο anthemionflowers.com μεγάλη ποικιλία από φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου για κάθε περίσταση. Επιλέξτε εξωτικά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, πράσινα ή ανθισμένα φυτά και πολλά άλλα.