ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ηλίανθοι: χρήσιμες συμβουλές φροντίδας

Βρισκόμαστε στα μέσα του Ιούνη, η διάθεσή μας είναι άκρως καλοκαιρινή και για εσάς που αναζητάτε νότες καλοκαιρινής διακόσμησης στο βάζο ή στον κήπο σας, ο ηλίανθος είναι η ιδανική επιλογή. Το απόλυτο λουλούδι του καλοκαιριού, έχει ταυτιστεί με τον ήλιο, το καλοκαίρι, τις διακοπές, τις ξέγνοιαστες στιγμές της πιο όμορφης εποχής του χρόνου. Αγαπημένο λουλούδι όσο το καλοκαίρι, εύκολο στην φροντίδα και στην καλλιέργεια…. τώρα μπορείτε και εσείς να το απολάυσετε στη γλάστρα ή στο βάζο σας.

Οι ηλίανθοι είναι ετήσια φυτά και μπορείτε να τα βρείτε διαθέσιμα σε διάφορες ποικιλίες, είδη και χρώματα. όπως οι νάνες ή οι βρώσιμες ποικιλίες. Οι νάνες ποικιλίες φτάνουν σε ύψος μέχρι περίπου τα 40 εκατοστά, ενώ οι βρώσιμες ποικιλίες ξεπερνούν το 1 μέτρο. Για την γλάστρα σας στο μπαλκόνι, σας προτείνουμε τις νάνες ποικιλίες ενώ αν έχετε κήπο μπορείτε ελεύθερα να επιλέξτε όποια ποικιλία σας αρέσει. Το πιο κλασικό χρώμα του ηλίανθου είναι το κίτρινο αλλά για εσάς που θέλετε κάτι διαφορετικό το κόκκινο ή το πορτοκαλί είναι πολύ ξεχωριστές εναλλακτικές προτάσεις.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του λουλουδιού είναι ότι ο βλαστός του στρέφεται προς το φως του ήλιου. Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό η απάντηση είναι πολύ απλή….το φυτό επιθυμεί να λάβει τη μέγιστη ποσότητα ηλιακού φωτός που είναι εφικτό και για αυτό τον ακολουθεί.
Σας αρέσουν οι ηλίανθοι; Ας δούμε πώς θα τους καλλιεργήσετε και θα τους φροντίσετε με τον πιο σωστό τρόπο. 
Καταρχήν να ξέρετε ότι οι ηλίανθοι σαν φυτά δεν θα σας δυσκολέψουν καθόλου στη φροντίδα. Αντίθετα είναι από τα πιο εύκολα λουλούδια στην καλλιέργεια, ιδανικά ακόμη και για αρχάριους.

Τι θα χρειαστούμε για να φυτέψουμε τους ηλίανθους – 5 απλά αλλά βασικά συστατικά:
• Σπόρους
• Χώμα 
• Λίπασμα ή κοπριά
• Νερό
• Ηλιακό φως

Η διαδικασία είναι απλή 
1. Επιλέγετε σπόρους- ποικιλία ήλιων που θα καλλιεργήσετε
2. Διαλέγετε σημείο που θα τους φυτέψετε- θα πρέπει να έχει άφθονο  ηλιακό φώς
3. Καθαρίζετε την περιοχή από περιττά φυτά, χόρτα κλπ
4. Φυτέψτε τους σπόρους, ανά 60 εκατοστά, αν έχετε επιλέξει κανονική ποικιλία, ανά 90 εκατοστά για ποικιλίες μεγάλου μεγέθους, ανά 30 εκατοστά για τις νάνες ποικιλίες.
5.  Ποτίστε τους σπόρους. Ρίξτε αρκετό νερό για πρώτη φορά αλλά να αποφύγετε τις υπερβολές.
6. Περιμένετε τους πρώτους ηλίανθους να εμφανιστούν μετά από 1-2 εβδομάδες.  Στο μεσοδιάστημα μην παραλείπετε να ποτίζετε τακτικά
7. Τις επόμενες 90 ημέρες θα αναπτυχθούν πλήρως
8. Αν χρειαστεί στηρίξτε τους ηλίανθους με ένα καλάμι ή ένα σύρμα. Έτσι θα τους βοηθήσετε όχι μόνο να αναπτυχθούν γρήγορα και να ψηλώσουν καλύτερα αλλά και να αντιμετωπίσουν τον αέρα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Συμβουλές φροντίδας
• Έδαφος: Ένα καλώς αποστραγγιζόμενο έδαφος, στο οποίο θα έχετε προσθέσει και αρκετή κοπριά ή λίπασμα θα τους βοηθήσει να δυναμώσουν και να ψηλώσουν καλύτερα
• Το ιδανικό χώμα για τους ηλίανθους θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ελαφρά όξινο έως αλκαλικό
• Προστατέψτε τους ηλίανθους από τα ενοχλητικά πουλιά, με ένα προστατευτικό κάλυμμα πάνω από τους σπόρους τους.
• Διατηρήστε την περιοχή γύρω από τους ηλίανθους καθαρή από χορτάρια και άλλα ενοχλητικά φυτά.
• Μη χρησιμοποιείτε χημικά ή σπόρους γρασιδιού κοντά στους ηλίανθους.
• Μην τους μετακινείτε γιατί μπορεί να εμποδίσετε την σωστή και γρήγορη ανάπτυξή τους
• Ποτίζετε αραιά, καθώς οι ηλίανθοι ευδοκιμούν σε ζεστά και ξηρά κλίματα, όπως το δικό μας 

•Πάντα ν’ αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρα σας.
•Για λίπανση προτιμήστε ένα λίπασμα γενικής χρήσης, το οποίο θα πρέπει να προσθέτετε κάθε 15 περίπου ημέρες. Δεν πρέπει να  λιπαίνετε την βρώσιμη ποικιλία. Αν πάντως χρειαστεί επιλέξτε κοπριά ζωϊκής προέλευσης.
•Μην φυτέψετε τους ηλίανθους αν δεν ξεκινήσουν οι πρώτες ζέστες. Οι ηλίανθοι αγαπάνε τη ζέστη και δεν ευδοκιμούν στο κρύο.
•Αν αποφασίσετε να κόψετε τους ηλίανθους για να διακοσμήσετε το βάζο σας, τότε να κόψετε τα λουλούδια νωρίς το πρωί. Τοποθετήστε τους μίσχους σε βάζο με πολύ ζεστό νερό. Έτσι, θα φύγει από τους δίαυλους του μίσχου ο αέρας. Στη συνέχεια τοποθετήσετε το λουλούδι σε δροσερό νερό. Με αυτό το κόλπο ο ηλίανθος θα δεσπόζει στο βάζο σας και στον χώρο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα
• Αν αποφασίσετε να μαζέψετε τους καρπούς του φυτού, η συγκομιδή είναι εύκολη υπόθεση. Ψαλιδίστε το ανθισμένο κομμάτι του φυτού. Όταν το κόψετε τρίψτε το προσεκτικά πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα. Καλή σας όρεξη!

Γάμος και ηλίανθοι
Ο ηλίανθος, ως το απόλυτα καλοκαιρινό φυτό, πολύ συχνά δεσπόζει στον στολισμό σε γάμους ή βαπτίσεις. Αν ο γάμος σας γίνει σε κτήμα, σε παρεκκλήσι ή ακόμα και σε νησί, οι ηλίανθοι είναι ένα λουλούδι που ταιριάζει απίστευτα. Μπορείτε να το επιλέξετε μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα άνθη, όπως το γυψόφυλλο, τα τριαντάφυλλα, οι ζέρμπερες και άλλα.

Όποια και αν είναι η περίσταση, στο www.anthemionflowers.com θα βρείτε όμορφους και ολόφρεσκους ηλίανθους για να στολίσετε το σπίτι, το γραφείο, το ιατρείο, το κατάστημα, ακόμη και το σκάφος σας. Παραγγείλτε online και εμείς θα φροντίσουμε για την αυθημερόν αποστολή του μπουκέτου ή της σύνθεσής σας στον παραλήπτη.