ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καθαρισμός φύλλων στα φυτά εσωτερικού χώρου

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου καθώς διατηρώντας καθαρά και υγιή τα φύλλα στα φυτά σας τα βοηθά ν’ αναπνεύσουν καλύτερα. Η σκόνη και οι ρύποι που συσσωρεύονται στα φυτά μειώνουν σημαντικά την φωτοσύνθεση και την παραγωγή χλωροφύλλης, με συνέπεια ένα ασθενικό φυτό, με κιτρινισμένα φύλλα και μικρή ανάπτυξη.

Στη φύση η διαδικασία αυτή γίνεται με τη βροχόπτωση, κάτι που δε μπορεί να συμβεί εντός σπιτιού. Γι’ αυτό, το να καθαρίζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία δεν καθαρίζονται από τη βροχή, είναι σημαντικό. Θα πρέπει να τα καθαρίζετε τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Όταν καθαρίζετε τα φύλλα των φυτών σας τακτικά, είναι πιθανό να ανακαλύψετε νωρίς κάποια σημάδια ασθένειας ή παρασίτων και η έγκαιρη ανίχνευση καθιστά τη θεραπεία ευκολότερη και πιο επιτυχημένη.

Κατά τον καθαρισμό των φύλλων των φυτών, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε απαλές, αποτελεσματικές μεθόδους που απομακρύνουν τους ρύπους χωρίς να βλάψουν τα φυτά σας. 

Παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να καθαρίσετε τα φύλλα των φυτών σας:

  • Ο πιο απλός και φυσικός τρόπος για να καθαρίσεις οποιοδήποτε φυτό, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, είναι το νερό. Η χρήση χλιαρού νερού με υγρό σαπούνι είναι ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσετε τα φυτά σας καθαρά και χωρίς παράσιτα. Ένας καλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ψεκαστήρα, ώστε το νερό να πέσει απαλά και να μη βλάψει τα φύλλα.

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εμπορικό προϊόν καθαρισμού φύλλων και να ακολουθήσετε τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος.

  • Το ξεσκόνισμα των φύλλων των φυτών είναι βασικό γιατί μόνο έτσι απομακρύνονται οι ρύποι ώστε να αναπνέουν σωστά.

  • Ένας ακόμη τρόπος για να καθαρίσετε το φύλλωμα των φυτών σας και να τους χαρίσετε μια υγιή εμφάνιση είναι να τα καθαρίσετε με ένα πανί εμποτισμένο σε γάλα ή μπίρα.

  • Σκουπίζοντας τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου με το εσωτερικό μέρος της φλούδας μπανάνας θα εκπλαγείτε με το πόσο καθαρά και λαμπερά μπορούν να γίνουν. 

Στα ανθοπωλεία και φυτώρια χρησιμοποιούν ειδικά γυαλιστικά για να φαίνονται τα φύλλα των φυτών λαμπερά και να αναδεικνύεται το χρώμα τους. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς φτιάχνοντας ένα φυσικό γυαλιστικό με νερό και ελαιόλαδο.

Δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου:

Ψεκάστε τα φύλλα του φυτού σας με το διάλυμα καθαρισμού και, στη συνέχεια, σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό στεγνό πανί.

Προσέξτε να εφαρμόσετε τη σωστή πίεση (όχι τρίψιμο) για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τους ρύπους χωρίς να καταστρέψετε κατά λάθος τα φύλλα.

Ξεκινήστε το καθάρισμα πάντα από τη βάση του στελέχους προς την άκρη του φύλλου. Μπορείτε να κάνετε και τις δύο πλευρές του φύλλου ταυτόχρονα με ένα μαλακό πανί.

Τα φυτά με κατσαρά δύσκολα φύλλα δεν μπορούν να καθαριστούν με αυτόν τον τρόπο. Καθαρίστε μεμονωμένα τα φύλλα με ένα στεγνό, μαλακό πανί. Μπορείτε επίσης να τα βουρτσίσετε πολύ ελαφρά με μία μαλακή οδοντόβουρτσα ή ένα πινέλο μακιγιάζ. Και πάλι, δουλέψτε από τη βάση του στελέχους προς την άκρη του φύλλου.

Πραγματοποιήστε αυτό το είδος καθαρίσματος των φύλλων μία ή δύο φορές το μήνα. Στο μεταξύ, χρησιμοποιήστε πιο εύκολους τρόπους ώστε να κρατήσετε τη σκόνη μακριά. 

Για τα μικρότερα φυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό ξεσκονόπανο για να απομακρύνετε τη σκόνη και να διατηρήσετε τα φυτά σας ανανεωμένα μέχρι τον πιο εντατικό καθαρισμό τους. 

Αν έχετε μεγάλα φυτά για καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα φύλλων για να αφαιρέσετε τη σκόνη και στη συνέχεια να ψεκάσετε το φυτό καλά με ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού και νερού.

Φροντίστε να το κάνετε αυτό νωρίς την ημέρα, σε σημείο με καλή κυκλοφορία αέρα, ώστε το φυτό να στεγνώσει εντελώς πριν από το σκοτάδι.

Εάν έχετε φυτά στο χώρο της κουζίνας, προσέξτε το λίπος που μπορεί να συσσωρευτεί στα φύλλα από το μαγείρεμα. Αυτά τα φυτά πρέπει να καθαρίζονται συχνότερα.

Προσέξτε τα παρακάτω:

Μην χρησιμοποιείτε συχνά γυαλιστικά προϊόντα γιατί μπορούν να φράξουν τους πόρους που χρησιμοποιούν τα φυτά για να «αναπνέουν» και να καταστρέψουν ορισμένα φυτά όπως οι φτέρες.

Μην ψεκάζετε τα λουλούδια. Αυτό μπορεί να μειώσει τη μακροζωία τους.

Μην "τρίβετε" τα φύλλα γιατί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά και μελανιά στην επιφάνεια τους. 

Διατηρήστε την επιφάνεια του εδάφους καθαρή. Αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό των φύλλων του φυτού σας, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μαραμένα φύλλα, πεσμένα άνθη ή φρούτα στην επιφάνεια του εδάφους. Καθαρίστε και ανανεώστε το χώμα όπως απαιτείται.

Αν ένα φυτό έχει φύλλα μαραμένα, ξηρά, κίτρινα ή αδύναμα, θα πρέπει να τα απομακρύνετε. Με την αφαίρεσή τους θα ενεργοποιήσετε το φυτό να επικεντρώσει όλες του τις πηγές στη διατήρηση και ανάπτυξη των υγιών μερών.

Πάντα κόβετε τα μαραμένα άνθη για να βελτιώσετε την εμφάνιση του φυτού, να ενθαρρύνετε περισσότερες ανθίσεις και να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών.

Εάν έχετε φυτά σε γλάστρες που τείνουν να ρίχνουν γύρη (πχ λίλιουμ) καλό είναι να αφαιρέσετε τους ανθήρες (τα μέρη που διαθέτουν την γύρη) μόλις εμφανιστούν. Κάτι τέτοιο διατηρεί το φυτό καθαρό, βοηθά την ανθοφορία να διαρκέσει περισσότερο και είναι ευεργετικό για άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη.

Ο καθαρισμός των φύλλων των φυτών απαιτεί μονάχα λίγα λεπτά με εκπληκτικά όμως αποτελέσματα για την υγεία τους. Αν χρησιμοποιείτε φυτά για τη διακόσμηση του σπιτιού τότε ένα πράσινο και υγιή φυτό σίγουρα θα αλλάξει την ατμόσφαιρα του χώρου σας.

Στείλτε από το anthemionflowers.com τα τέλεια φυτά, μπουκέτα ή συνθέσεις και κάντε τους αγαπημένους σας να χαμογελούν. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι χρησιμοποιούμε τα καλύτερα άνθη και φυτά και ότι οι παραγγελίες σας θα παραδοθούν εγκαίρως για να σας βοηθήσουν να γιορτάσετε κάθε περίσταση.