ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μαθαίνουμε τα λουλούδια με το όνομά τους! (μέρος B)

ΠΡΩΤΕΑ
 
Η Πρωτέα είναι ένα ιδιαίτερο λουλούδι που μας έρχεται από την  Αφρική. Όπως  ο μυθικός ήρωας Πρωτέας άλλαζε σχήματα έτσι και αυτό το λουλούδια έχει να μας παρουσιάσει μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων. 
Πρόκειται για ένα ξυλώδη  θάμνο με πυκνά κλαδιά και μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα. Το ύψος των λουλουδιών του κυμαίνεται από 35 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα, ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται. 
Υπάρχουν περισσότερες από 1.400 ποικιλίες και ανήκουν σε τρία γένη: Protea, Leucospermum, Leucadendron της οικογένειας Proteaceae. Τα λουλούδια αυτά είναι φυτά εξωτερικής καλλιέργειας και ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες από 5 ως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό. Η διάρκεια ζωής της Πρωτέας είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια και στο βάζο μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα.
 
WAX
 
Το φυτό Hoya carnosa ή wax ή αλλιώς “φυτό κερί” προέρχεται από την Ασία και την Ωκεανία και χρησιμοποιείται κυρίως σαν διακοσμητικό. Τα άνθη του έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα και θα τα συναντήσετε σε σχήμα αστεριού. Το βαξ έχει μια σπάνια ιδιότητα, να εκκρίνει μια παχύρευστη κηρώδη ουσία, η οποία κάνει τα άνθη του να φαίνονται σαν κέρινα. 
Το βαξ είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο. Κάθε μίσχος του διαθέτει πολλά μικρά άνθη.  Οι μίσχοι του είναι σκληροί και ίσως δυσκολευτείτε να τους κόψετε. Αυτά τα πανέμορφα λουλούδια θα παραμείνουν υπέροχα στο βάζο σας  για  8 τουλάχιστον ημέρες. 
 
ΒΙΒΟΥΡΝΟ 
 
Το βιβούρνο είναι ένας όμορφος αειθαλής θάμνος. Είναι ίσως ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά που υπάρχουν. Τους φθινοπωρινούς μήνες σχηματίζει όμορφα κόκκινα μπουμπούκια, τα οποία ανθίζουν στις αρχές του χειμώνα. Τα άνθη του είναι λευκά. Συνήθως χρησιμοποιείται σαν φυτοφράχτης, σαν θάμνος αλλά και σαν δενδράκι που σχηματίζει μπάλα. Μεγαλώνει αρκετά γρήγορα και με το κλάδεμα μπορείτε να του δώσετε ότι σχήμα θέλετε. Το καλοκαίρι να το ποτίζετε κάθε 2 μέρες ενώ τον χειμώνα κάθε 5-6 μέρες. 
 
ΔΕΛΦΙΝΙΟΥΜ
 
Το Δελφίνιουμ είναι ένα όμορφο και επιβλητικό λουλούδι με  πανύψηλους κώνους και συναρθροισμένα ανθύλλια. Επιλέγεται συχνά για στολισμό γάμου καθώς χαρίζει μία αίσθηση αρχοντιάς, φρεσκάδας και κομψότητας. 
Τα Δελφίνιουμ είναι διαθέσιμα όλον το χρόνο αλλά τις περισσότερες ποικιλίες χρωμάτων μπορείτε να τις βρείτε τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο
Τα πιο δημοφιλή χρώματα είναι το λευκό, το ροζ, το μοβ αλλά και το μπλε.
 
ΣΤΕΦΑΝΩΤΗΣ
 
Η στεφανωτή ή γιασεμί της Μαδαγασκάρης είναι ένα πολυετές αειθαλές, αναρριχώμενο φυτό με αργή ανάπτυξη. Όταν αναπτυχθεί όμως πλέκει σε κάγκελα και πέργκολες και δημιουργεί ένα κομψό αποτέλεσμα, γεμάτο άρωμα και φρεσκάδα. 
Η στεφανωτή έχει πολύ αρωματικά λευκά άνθη,  τα οποία μας θυμίζουν το γιασεμί και για αυτό λέγεται και γιασεμί της Μαδαγασκάρης. Ανθίζει το καλοκαίρι και διατηρεί τα άνθη της μέχρι και το φθινόπωρο. Σαν φυτό θέλει ιδιαίτερη προστασία και προσοχή, καθώς είναι πολύ  ευαίσθητο στο κρύο και στην άμεση έκθεση στον ήλιο. Τον χειμώνα καλό είναι να προστατεύεται από τους βοριάδες και το καλοκαίρι από τον ήλιο. Χρειάζεται ελαφρύ γόνιμο έδαφος, άφθονο πότισμα το καλοκαίρι και βρέξιμο των φύλλων της. 
 
ΑΛΣΤΡΟΜΕΡΙΑ 
 
Πανέμορφη, εκθαμβωτική, πολύχρωμη με μια άγρια φυσική ομορφιά που παρόμοιά της δεν υπάρχει. Κάποιοι περιγράφουν την Αλστρομέρια ως το λουλούδι με animal print και μπορεί να έχουν και δίκιο.
Η Αλστρομέρια είναι ένα πανέμορφο φυτό των Άλπεων, με το οποίο στολίζουμε συνήθως το βάζο μας. Αν θέλετε να το απολαύσετε σε γλάστρα, είναι φυτό εξωτερικού χώρου. Αν και της αρέσουν τα ηλιόλουστα σημεία, θα πρέπει να την προστατεύετε από τις καλοκαιρινές μεσημεριανές ακτίνες του ηλίου. Επίσης το χώμα της θα πρέπει να το διατηρείτε υγρό και να υπάρχει καλή στράγγιση. Τον χειμώνα, υπάρχει περίπτωση, να εξαφανιστεί εντελώς από το πολύ κρύο, αλλά την άνοιξη θα εμφανιστεί ξανά.
 
ΛΕΙΡΙ
 
Μοιάζει με το λειρί του κόκορα και για αυτό ονομάστηκε έτσι. Η σελόσια ή λειρί του κόκορα είναι ένα ανθόφυτο υψηλής, μέσης και χαμηλής ανάπτυξης, το ύψος της κυμαίνεται από 20 έως 120 εκ. Τα φύλλα της είναι μεγάλα, σε σχήμα καρδιάς ή ωοειδή – λογχοειδή, με έντονες και χαρακτηριστικές ραβδώσεις σε πράσινο ή κόκκινο. Τα άνθη αυτού του λουλουδιού είναι μεγάλα, με μήκος μέχρι 30 εκ, πλατιά και σκληρά σαν βούρτσα ενώ μοιάζουν με το λειρί του κόκορα και έχουν βελούδινη υφή. Το χρώμα τους είναι βαθύ κόκκινο ή πορφυρό και πιο σπάνια κίτρινο, χρυσό, πορτοκαλί ή ρόδινο. Η σελόσια ή λειρί του κόκορα είναι  ανθισμένησχεδόν όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες και στα ξηρά και πορώδη εδάφη.  Χρειάζεται άφθονο ήλιο ή μια θέση στην ημισκιά, πλούσια και αφράτα εδάφη ενώ πρέπιε να τη ποτίζεται με μια μέτρια συχνότητα.
 
Όποιο λουλούδι και αν αναζητάτε στο www.anthemionflowers.com θα το βρείτε. Επισκεφθείτε το e-shop μας για On line αγορές λουλουδιών και αποστολή ανασυνθέσεων σε κάθε γωνιά του κόσμου.