ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ορτανσία, απλές συμβουλές φροντίδας

Πολλοί την αποκαλούν το λουλούδι της γιαγιάς, επειδή η ορτανσία είναι ένα κλασικό λουλούδι που συναντάμε στις αυλές των σπιτιών στα χωριά και στα νησιά.

Τα τελευταία χρόνια όμως δεν την αγαπούν μόνο οι γιαγιάδες, αλλά όλοι μας, αφού έχει ξαναμπεί δυναμικά στους κήπους, στις αυλές, στα μπαλκόνια αλλά και στο βάζο μας.
Αν έχετε ήδη ή θέλετε να αποκτήσετε μια ορτανσία, οι τρόποι φροντίδας της είναι απλοί αλλά θα πρέπει να τους ακολουθείτε πιστά, προκειμένου να την απολαύσετε για πολύ καιρό υγιή και ανθισμένη.

Καταρχήν ας μιλήσουμε για την καταγωγή της: Η Ορτανσία ή διαφορετικά Hydrangea, προέρχεται από τις χώρες της ανατολικής Ασίας και πολλοί αναφέρουν ότι κατάγεται από την Ιαπωνία. Η ορτανσία σαν φυτό είναι ένας εντυπωσιακός θάμνος με μεγάλα οδοντωτά φύλλα και σφαιρικά άνθη. Υπάρχουν επίσης ποικιλίες αναρριχόμενης ορτανσίας αλλά και ορτανσίες εσωτερικού χώρου.

Συμβουλές φροντίδας ορτανσίας

Τα άνθη της διαφέρουν ανάλογα την ποικιλία της. Θα την συναντήσετε σε 80 περίπου είδη και πολλά χρώματα, όπως λευκό, ροζ, μοβ, μπλε αλλά και μελιτζανί, κόκκινο, έντονο φούξια και κίτρινο. Το χρώμα των ανθέων της εξαρτάται από την ποικιλία της ορτανσίας αλλά και από το pH του εδάφους. Για ροζ άνθη χρειάζεστε χώμα περισσότερο αλκαλικό ενώ για μπλε άνθη έδαφος περισσότερο όξινο. Το έδαφος με ουδέτερο pH παράγει κόκκινα άνθη. Αν θέλετε μπλε άνθη σε γλάστρα είναι εύκολο να το πετύχετε, επιλέγοντας απλά όξινο χώμα. Στον κήπο όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά  γιατί δύσκολα μετατρέπεις το χώμα σε όξινο. Αν θέλετε πάντως η ορτανσία σας να αποκτήσει μπλε ή γαλάζια άνθη, τότε μπορείτε κατά τη διαδικασία του ποτίσματος να προσθέσετε κάποια διαλύματα που περιέχουν άργιλο, όπως διάλυμα θειικού αργίλου. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει την περίοδο ανθοφορίας αλλά την περίοδο της βλάστησης και να επαναληφθεί για 6-8 συνεχόμενα ποτίσματα. Μετά από αυτή την επέμβαση, το χρώμα της ορτανσίας δεν γίνεται να αλλάξει ξανά. Αν αποζητάτε σκούρο ροζ χρώμα δεν μπορείτε εύκολα να το πετύχετε γιατί αυτό συναντάται σε ηπιότερα κλίματα, με χαμηλότερες θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά και έχει ιδιαίτερες ανάγκες για την ανάπτυξη και τη φροντίδα της. Θα πρέπει να την φυτέψετε  σε δροσερό μέρος, με σκιά ή ημισκιά και σε σημείο που να μην την χτυπάει ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ήλιος και ο αέρας.  

Πολύ σημαντική είναι η λίπανση των ορτανσιών. Άσχετα με το pH,  το χώμα σας πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά. Για αυτό μην ξεχνάτε να  προσθέτετε κάποιο  λίπασμα στο φυτό σας, ιδανικά κάποιο υγρό λίπασμα, πλούσιο σε κάλιο. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να έχει πιο πλούσια ανθοφορία. Εκτός από τους χειμερινούς μήνες, όλο τον υπόλοιπο χρόνο καλό είναι να επαναλαμβάνεται τη διαδικασία της λίπανσης κάθε 2 με 3 εβδομάδες. 

Η ορτανσία αγαπά τον σίδηρο. Καλό είναι ενδιάμεσα στις λιπάνσεις -ποτέ   ταυτόχρονα- να εμπλουτίζετε το χώμα της με σίδηρο, προσθέτοντας στο πότισμα ειδική οργανική τροφή με σίδηρο. Για να τοποθετήσετε τον σίδηρο, σκάβετε λίγο περιφερειακά στη γλάστρα, βάζετε  μέσα το μέταλλο, σκεπάζετε με χώμα και μετά ποτίζετε.  Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε την πρακτική της γιαγιάς σας και ρίξετε στο χώμα ρινίσματα σιδήρου ή να την φυτέψετε σε σιδερένιο τενεκέ. Η έλλειψή του σιδήρου πάντως προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα του φυτού σας.
Μην λιπαίνετε τις ορτανσίες με κοπριά, γιατί ανεβάζει αρκετά το pH του εδάφους.

Η ορτανσία είναι φυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα καθώς πρέπει να την ποτίζουμε συχνά, ώστε το έδαφος να παραμένει πάντα υγρό. Στη βάση του φυτού δεν πρέπει να συσσωρεύεται και να λιμνάζει νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, αν μπορείτε να την ποτίζετε  καθημερινά θα το εκτιμήσει και θα σας ανταμείψει με πλούσια άνθη.

Μην ανησυχείτε τους χειμερινούς μήνες, η ορτανσία δεν παθαίνει τίποτα ούτε στο κρύο, ούτε στα χιόνια. Το φυτό σας παρουσιάζει υψηλή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και αντέχει  μέχρι και τους -15οC. Προσοχή πάντως, οι ποικιλίες εσωτερικού  χώρου δεν αντέχουν στο κρύο και καταστρέφονται αν εκτεθούν απότομα σε αυτό. Σε αντίθεση με το κρύο, η  ορτανσία είναι ευαίσθητη στους ισχυρούς ανέμους και πρέπει να μην την εκθέτετε σε αυτούς.

Αν η ορτανσία σας είναι σε γλάστρα, τον χειμώνα καλό είναι να την τοποθετείτε σε θέση που να μην την πιάνει η βροχή. Αν είναι φυτεμένη σε σταθερό σημείο μην ξεχνάτε τους δύσκολους μήνες του χειμώνα να την σκεπάζετε για προστασία.
Να θυμάστε ότι η ορτανσία δεν έχει ανάγκη από πολλά κλαδέματα, επειδή το σχήμα της είναι σφαιρικό. Την κλαδεύουμε μόνο για να αφαιρέσουμε παλιά ή ξερά κλαδιά. Έτσι, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καλύτερη ανθοφορία την επόμενη άνοιξη. Η ιδανική περίοδος για να την φυτέψετε είναι η άνοιξη και για να την κλαδέψετε το φθινόπωρο.

Oι συμβουλές μας είναι πολλές αλλά απλές και αν τις ακολουθήσετε, η ορτανσία σας θα είναι υγιής και περιποιημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλή σας επιτυχία! 
Αν θέλετε να αποκτήσετε και εσείς μια ορτανσία στο anthemionflowers θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από προτάσεις και επιλογές.