ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συμβολισμός του τριαντάφυλλου

Τριαντάφυλλα

Καθώς για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, πολλοί από εμάς θα ακολουθήσουμε την παράδοση αιώνων να χαρίσουμε κόκκινα τριαντάφυλλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα έτσι ώστε να στείλουμε με όμορφο τρόπο ένα μήνυμα αγάπης.

Υπάρχουν περίπου 400.000 είδη λουλουδιών σε όλο τον κόσμο, πολλά από αυτά εξίσου όμορφα με το τριαντάφυλλο, αλλά κανένα δεν είναι τόσο διαχρονικό σύμβολο ρομαντισμού και αγάπης. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Κάναμε μια μικρή έρευνα στην ιστορία και στους μύθους για το τριαντάφυλλο στον χρόνο και ανακαλύψαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πανέμορφο αυτό άνθος.

Μύθοι του μαγικού τριαντάφυλλου

Τα ευρήματα στην έρευνα πολλών χρόνων δείχνουν ότι το τριαντάφυλλο είναι ηλικίας περίπου 35 εκατομμυρίων ετών, επομένως δεν είναι περίεργο που εμφανίζεται σε πολλές αρχαίες ιστορίες!

Έχετε συνειδητοποιήσει ποτέ ότι το «ρόδο» είναι αναγραμματισμός του Έρωτα, του Έλληνα θεού της αγάπης; Η ελληνική μυθολογία λέει ότι η Χλόρις, η θεά των λουλουδιών, περπατούσε στο δάσος μια μέρα όταν συνάντησε μια άψυχη νύμφη. Λυπημένη για τον πρόωρο χαμό της, τη μεταμόρφωσε σε ένα λουλούδι τόσο όμορφο έτσι ώστε να θεωρηθεί ως Βασίλισσα των Λουλουδιών από όλους τους θεούς του Ολύμπου. Η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα και μητέρα του Έρωτα, το ονόμασε «ρόδο» προς τιμήν του γιου της.

Η σχέση του τριαντάφυλλου με την αφοσίωση μπορεί να προέρχεται από έναν άλλο ελληνικό μύθο. Ο θρύλος λέει ότι όταν η Αφροδίτη ανακάλυψε ένα σχέδιο δολοφονίας εναντίον του θνητού εραστή της, του Άδωνη, διέσχισε ένα μέρος με τριανταφυλλιές για να τον προειδοποιήσει για το σχέδιο και πλήγωσε τους αστραγάλους της στα αγκάθια της του φυτού. Το αίμα της έκανε κόκκινα τα λευκά πέταλα της τριανταφυλλιάς. Όταν ανακάλυψε ότι άργησε πολύ και ότι τον είχε καταβροχθίσει ένα αγριογούρουνο, έκλαψε καθώς πέθανε στην αγκαλιά της. Τα δάκρυά της ανακατεύτηκαν με το αίμα του και δημιουργήθηκαν οι ανεμώνες.

Τα τριαντάφυλλα και οι Ρωμαίοι

Τα τριαντάφυλλα ήταν δημοφιλή σε όλη τη ρωμαϊκή περίοδο, όπου χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικούς σκοπούς, αρώματα και ως κομφετί (χαρτοπόλεμος). Τα νιόπαντρα ζευγάρια φορούσαν κορώνες από τριαντάφυλλα και τα κρεβάτια τους ήταν στρωμένα με ροδοπέταλα, συνδέοντας έτσι τα τριαντάφυλλα με την αγάπη και τη σεξουαλική επιθυμία.

Η φράση «sub rosa» ή «under the rose», που σημαίνει «στα κρυφά» ή «εμπιστευτικά», προέρχεται επίσης από την ρωμαϊκή εποχή. Οι ρωμαϊκές οροφές ήταν συχνά στολισμένες, βαμμένες ή χαραγμένες με τριαντάφυλλα για να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να μην κοινοποιούν όσα ειπώθηκαν μέσα στο σπίτι όπου βρέθηκαν.

Ιππότες και τριαντάφυλλα της Αγγλίας

Κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα, ο Οίκος του Λάνκαστερ και ο Οίκος της Υόρκης σταυροφορούσαν για να κυβερνήσουν την Αγγλία σε μια σειρά από αιματηρές μάχες που αργότερα έγιναν γνωστές ως Πόλεμος των Ρόδων.

Το οικόσημα του Οίκου του Λάνκαστερ ήταν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο ενώ του Οίκου της Υόρκης, ένα λευκό. Το 1485, στη μάχη του Bosworth ο Henry Tudor, ένας Λανκαστριανός κατάφερε να νικήσει τον βασιλιά Ριχάρδο Γ' και να γίνει βασιλιάς ο Ερρίκος Ζ'. Ο γάμος του με την Ελισάβετ της Υόρκης ένωσε τις αντίπαλες φατρίες και γεννήθηκε το ερυθρόλευκο τριαντάφυλλο Tudor.

Το τριαντάφυλλο είναι το εθνικό λουλούδι της Αγγλίας από τότε, με τον όρο «αγγλικό τριαντάφυλλο» που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια φυσικά όμορφη μελαχρινή κοπέλα με ανοιχτόχρωμο δέρμα σαν πορσελάνη, κοκκινισμένα μάγουλα και ροζ χείλη.

Το αγαπημένο λουλούδι του Σαίξπηρ

Η λέξη «ρόδο» εμφανίζεται περισσότερες από 70 φορές στα θεατρικά έργα και τα σονέτα του Σαίξπηρ του 16ου αιώνα και είναι το λουλούδι στο οποίο αναφέρεται περισσότερο.

Στις πρώτες γραμμές του θεατρικού έργου «Αφροδίτη και Άδωνις», ο συγγραφέας περιγράφει τον Άδωνι ως ροδαλό αναφερόμενος στον προαναφερθέντα ελληνικό μύθο.

Στο πιο φημισμένο έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» η Ιουλιέτα, από το σπίτι των Καπουλέτων υποστηρίζει στην οικογένεια του Ρωμαίου ότι αγαπά τον Ρωμαίο με τη φράση «Και τι σημαίνει τ’ όνομα; Αυτό που λέμε τριαντάφυλλο, ίδια γλυκά μοσχοβολάει, όπως και να το πούμε».

Μαθαίνοντας τη γλώσσα των λουλουδιών

Κατά τη βικτωριανή εποχή του 19ου αιώνα, οι εραστές χρησιμοποιούσαν τη λουλουδογραφία, ή τη «γλώσσα των λουλουδιών», για να στείλουν κρυφά μηνύματα ο ένας στον άλλο μέσω ενός μπουκέτου ή μίας ανθοδέσμης. Συνηθιζόταν να λέμε απλά και περήφανα «σ’ αγαπώ», σε μια εποχή που η λεκτική έκφραση τέτοιων συναισθημάτων θεωρούνταν κοινωνικά ακατάλληλη.

Σε αυτό το μοναδικό λεξικό, το κόκκινο τριαντάφυλλο συμβολίζει την αγάπη, το πάθος, τον ρομαντισμό και την αφοσίωση.

Άλλα χρώματα των τριαντάφυλλων έχουν τις δικές τους παρόμοιες, αλλά διακριτικά διαφορετικές έννοιες. Τα ροζ τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν στοργή και θαυμασμό, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για εκκολαπτόμενες σχέσεις, ενώ τα λευκά τριαντάφυλλα συμβολίζουν την αγνότητα και εξακολουθούν να είναι δημοφιλή σε γάμους και κηδείες σήμερα. Τα κίτρινα τριαντάφυλλα αντικατοπτρίζουν τη φιλία. Καλό είναι να αποφεύγετε να χαρίσετε μαύρα (στην πραγματικότητα πολύ σκούρα κόκκινα) τριαντάφυλλα, καθώς έχουν μεγάλη σχέση με τον θάνατο και τον χωρισμό!

Τριαντάφυλλα ως αστέρες του κινηματογράφου

Τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούνται συχνά σε ταινίες ως εμβλήματα αγάπης, σεξουαλικότητας και επιθυμίας. Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του '90 “American Beauty” παρουσιάζει την Άντζελα, το ανέφικτο αντικείμενο του πόθου του Λέστερ, να εμφανίζεται στα όνειρά του, ξαπλωμένη γυμνή σε ένα κρεβάτι με ροδοπέταλα.

Επίσης, υπάρχει και το έργο της Ντίσνεϊ «Η Πεντάμορφη και το τέρας», με το εμβληματικό μαγικό τριαντάφυλλό. Ο πρίγκιπας, που μετατράπηκε σε κτήνος από μια μάγισσα ως τιμωρία για την αλαζονική συμπεριφορά του, ενώ πρέπει να βρει την αληθινή αγάπη πριν πέσει το τελευταίο πέταλο του τριαντάφυλλου, διαφορετικά θα παραμείνει θηρίο για πάντα.

Τέλος, «Ο Μικρός Πρίγκιπας», βασισμένος στο μυθιστόρημα του 1943 του Antoine de Saint-Exupéry για έναν νεαρό πρίγκιπα που ερωτεύεται ένα τριαντάφυλλο που συμβολίζει τη γυναίκα του συγγραφέα. Αν και έχει ελαττώματα από πολλές απόψεις, ο πρίγκιπας συνειδητοποιεί ότι, αν και υπάρχουν πολλά άλλα τριαντάφυλλα, το δικό του είναι το πιο ξεχωριστό από όλα επειδή το έχει αγαπήσει και το έχει φροντίσει. Αν αυτό δεν είναι ρομαντικό, τότε δεν ξέρουμε τι είναι!

Ελπίζουμε γνωρίζοντας λίγα περισσότερα για την ιστορία και τους συμβολισμούς που σχετίζονται με το κόκκινο τριαντάφυλλο να σας βοήθησε και να επιλέξετε τα κόκκινα τριαντάφυλλα ως δώρο για τους αγαπημένους σας. Εξάλλου είναι δύσκολο να αντισταθείτε στην απαράμιλλη ομορφιά και το σαγηνευτικό άρωμά τους. Τα Κόκκινα Τριαντάφυλλα ήταν και εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι συναισθηματικοί αγγελιοφόροι σε όλη την ιστορία και σε όλο τον κόσμο.

anthemionflowers