ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σανσιβέρια, τα πάντα για τη φροντίδα της

Σανσιβέρια, φροντίδα και οφέλη

Η Σανσεβιέρια είναι ένα ανθεκτικό και όμορφο φυτό που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα για να συντηρηθεί για αρκετό καιρό. Είναι η σωστή επιλογή φυτού για να προσθέσουμε φυσική φρεσκάδα στο εσωτερικό του σπιτιού ή γραφείου.  

Η Σανσεβιέρια ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae και η καταγωγή της είναι από την Αφρική και την Ινδία. Το όνομά της το πήρε από τον Raimondo di Sangro πρίγκιπα του San Severo της Ιταλίας, ο οποίος υπήρξε προστάτης της κηπουρικής.

Είναι πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος από 0,2-3 μέτρα ανάλογα με την ποικιλία. Είναι γνωστή και ως «Η γλώσσα της πεθεράς» λόγω της εμφάνισής της και «φιδόφυτο (Snake plant)». Τα φύλλα της είναι σαρκώδη, ορθόκλαδα (σαν σπαθιά) και μυτερά γεμάτα ίνες. Υπάρχουν ποικιλίες με φύλλα που έχουν κίτρινες ή λευκές αποχρώσεις. Μέσα στα φύλλα αποθηκεύει νερό. Τα λουλούδια είναι λευκά και μικρά, σχεδόν απαρατήρητα. 

Με την κατάλληλη φροντίδα η Σανσεβιέρια είναι ένα ωφέλιμο για το περιβάλλον φυτό. Δείτε παρακάτω μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού:  

Φιλτράρει τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το βενζόλιο, η τολουΐνη και άλλες τοξίνες που απελευθερώνονται στον αέρα, από το μελάνι, τον αφρό ή τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. 

Είναι από τα λίγα φυτά που είναι ιδανικά για την κρεβατοκάμαρα καθώς έχει την ιδιότητα να παράγει οξυγόνο αντί για διοξείδιο του άνθρακα κατά την διάρκεια της νύχτας. 

Η Σανσεβιέρια είναι ένα φυτό που καλλιεργείται για τις ίνες της καθώς από αυτές φτιάχνονται καλάθια και σκεπές σπιτιών. 

Φροντίδα της Σανσεβιέριας

Φως: Η Σανσεβιέρια χρειάζεται φως αλλά όχι το απευθείας και έντονο ηλιακό φως το οποίο μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα. Θέλει φωτεινές θέσεις για να αναπτυχθεί γρήγορα. Σε σκιερές θέσεις μεγαλώνει πιο αργά. Μπορεί να διατηρηθεί και σε εξωτερικούς προφυλαγμένους χώρους. 

Πότισμα: Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα καθώς έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει νερό στα φύλλα της. Το χειμώνα θέλει πότισμα περίπου 1 φορά τον μήνα, ανάλογα τις συνθήκες του χώρου και το καλοκαίρι λίγο πιο συχνά. Όταν πρόκειται να ποτίσουμε ελέγχουμε πρώτα αν το χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού έχει στεγνώσει. Αν είναι υγρό δεν ρίχνουμε άλλο νερό γιατί θα προκαλέσει ζημιά στο φυτό μας. Χαρακτηριστικό του υπερβολικού ποτίσματος είναι το λύγισμα των φύλλων. 

Θερμοκρασία: Η Σανσεβιέρια είναι ανθεκτική στην ζέστη αλλά όχι και στο κρύο. Χρειάζεται προστασία όταν βρίσκεται σε θερμοκρασίες κάτω τους 12οC. Η ιδανική θερμοκρασία για την σωστή ανάπτυξή της είναι οι 18-27οC. Την Σανσεβιέρια όπως και όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να τη κρατάμε μακριά από πηγές θερμότητας και κρύα ρεύματα αέρα.

Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα κατά την περίοδο της ανάπτυξης (άνοιξη και καλοκαίρι) για φυτά εσωτερικού χώρου. Αποφεύγουμε τις περιόδους που δεν έχουμε πολύ κρύο ή ζέστη. 

Κλάδεμα: Αφαιρούμε μόνο τα ξερά φύλλα κόβοντας τα από την βάση.

Μεταφύτευση: Ο πολλαπλασιασμός της Σανσεβιέριας γίνεται με διαίρεση της ρίζας και πολλαπλασιάζεται απευθείας από τα φύλλα της. Φυτεύουμε ένα από τα καινούργια βλαστάρια μαζί με τις ρίζες του είτε παίρνουμε ένα φύλλο του φυτού και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 5 εκατοστών και τις φυτεύουμε σε μία γλάστρα. Χρησιμοποιούμε ελαφρύ χώμα όπως τύρφη και ελαφρόπετρα στην βάση της γλάστρας. Θα χρειαστεί μεταφύτευση όταν οι ρίζες της γεμίσουν τη γλάστρα. Η λίπανση μπορεί να γίνεται κάθε 3 μήνες. 

Εχθροί:

Υπερβολικό πότισμα: Προκαλεί σάπισμα της βάσης του κορμού ή καφέ κηλίδες στα φύλλα. 

Ηλιακές συνθήκες: Αν το φυτό έρθει σε επαφή με τις ηλιακές ακτίνες τότε έχουμε καμένα φύλλα και πρέπει να το απομακρύνουμε από το φως. Αν έχει άχρωμα θαμπά φύλλα τότε υπάρχει έλλειψη φωτός και το μετακινούμε κοντά σε περισσότερο φως.

Ασθένειες:

Ψευδόκοκκος: Καθαρίζουμε τα φύλλα με οινόπνευμα σε βαμβάκι.

Αγοράστε ένα ανθεκτικό φυτό όπως η Σανσεβιέρια ηλεκτρονικά από το ανθοπωλείο μας anthemionflowers.com και διακοσμήστε το σπίτι, το μπαλκόνι ή το γραφείο σας. Είναι το ιδανικό δώρο για τους αγαπημένους σας και για κάθε είδους περίσταση όπως γιορτή, εγκαίνια ή ως επαγγελματικό δώρο. Καλέστε μας για να κανονίσουμε την αποστολή του φυτού σας σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, πχ Μαρούσι, Χαλάνδρι κλπ.