ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες και φροντίδα της τουλίπας

Η τουλίπα είναι αγαπημένο φυτό, με πολλούς θαυμαστές και λάτρεις σε όλο τον κόσμο. Με τα φωτεινά χαρούμενα χρώματά τους και τα όμορφα λουλούδια τους, οι τουλίπες είναι το χαρακτηριστικό και εμβληματικό σύμβολο της άνοιξης.. Τα άνθη της τουλίπας συμβολίζουν τον ερχομό της ζέστης και το τέλος της κρύας χειμερινής περιόδου.

Αν σας αρέσουν οι τουλίπες, θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα ίσως γνωρίζετε για το αγαπημένο σας φυτό. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα ανακαλύψετε μερικές πληροφορίες και στοιχεία που δεν ξέρατε για τις τουλίπες.

 

Προέλευση

Η τουλίπα είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. Στο γένος αυτό υπάγονται 100 περίπου είδη βολβωδών φυτών, τα οποία προέρχονται από την Ευρώπη, την Δυτική και Κεντρική Ασία αλλά και την Βόρεια Αφρική. Από τα είδη Tulipa gesneriana, Tulipa kaufmanniana, Tulipa fosteriana, Tulipa greigi και άλλα, έχουν προέλθει οι 3000 ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα.

Οι τουλίπες είναι εγγενείς στην Κεντρική Ασία. Για πρώτη φορά φύτρωσαν ως άγριες τουλίπες στα εύκρατα βουνά και λιβάδια της Κεντρικής Ασίας και της Νότιας Ευρώπης.

Πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη τον 11ο αιώνα. Τελικά έγιναν το σύμβολο των Οθωμανών, καθώς ήταν ένα δημοφιλές στοιχείο στη λογοτεχνία, την τέχνη, τη μουσική και σε περισσότερες τέχνες.

Αν και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς εισήχθησαν τελικά στην Ευρώπη, η πιο κοινή θεωρία είναι ότι ένας πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα έστειλε στην Ευρώπη σπόρους και βολβούς τουλίπας - και από εκεί, η δημοτικότητά τους εξερράγη.

 

Είδη τουλίπας

Οι τουλίπες είναι ένα από τα πιο άμεσα αναγνωρίσιμα λουλούδια, αλλά σίγουρα δεν είναι όλα το ίδιο! Υπάρχουν 75 διαφορετικά είδη και πάνω από 3000 ποικιλίες που είναι επί του παρόντος αναγνωρισμένες. Νέες ποικιλίες καλλιεργούνται επίσης τακτικά, οπότε αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί.

Υπάρχουν γενότυποι τουλίπας στους οποίους το χρώμα αλλάζει. Τέλος υπάρχουν και κάποιες αρωματικές τουλίπες, αλλά σε μικρό αριθμό γενοτύπων.
Ιδιαίτερα είναι και τα φύλλα της, το χρώμα των οποίων ποικίλει από πολύ λαμπερό στο λιγότερο λαμπερό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ορισμένα στίγματα με πιο βαθύ πράσινο χρώμα.
Η τουλίπα έχει ύψος 20-40 εκ , αλλά υπάρχουν και ποικιλίες που το ύψος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 70εκ.

Ορισμένες, όπως οι μονές τουλίπες, έχουν τα κλασικά λουλούδια σε σχήμα κυπέλλου, ενώ άλλες είναι πολύ λιγότερο αναγνωρίσιμες. Οι διπλές τουλίπες, για παράδειγμα, έχουν μεγάλα ‘φριζαρισμένα’ διπλά άνθη που μοιάζουν με παιώνιες. Ωστόσο, ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που έχουν πολλές τουλίπες είναι ότι οι περισσότερες έχουν εντελώς συμμετρικά άνθη.

 

Η εποχή της τουλίπας

Στην αρχή η τουλίπα ήταν ένα σπάνιο φυτό που μόνο οι πολύ πλούσιοι μπορούσαν να αγοράσουν. Τόσο σπάνιες και τόσο όμορφες ήταν που οι πλούσιοι εκλιπαρούσαν για να τις αποκτήσουν. Οι τουλίπες έγιναν το σύμβολο πλούτου και οι πλούσιοι Ολλανδοί, οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες και οι νεόπλουτοι έμποροι έπρεπε να τις έχουν! Μία αγοραστική μανία αναπτύχθηκε.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1630 κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, οι τουλίπες έγιναν πιο αγαπητές από ποτέ. Θεωρούμενα ως αντικείμενα και σύμβολα πολυτελείας, η δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε - οδηγώντας στη διάσημη «Μανία της τουλίπας», μια από τις πρώτες οικονομικές φούσκες στην ιστορία.

Η τιμή των βολβών τουλίπας αυξάνεται σταθερά από τις αρχές του 1600, αλλά καθώς διαδόθηκε η αξία τους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν να μπουν στην αγορά της. Στα τέλη του 1636, η τιμή των βολβών τουλίπας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με ορισμένες σπάνιες ποικιλίες να κοστίζουν τόσο πολύ όσο η τιμή αγοράς ενός σπιτιού, και χιλιάδες άνθρωποι ασχολήθηκαν με ζήλο με το εμπόριο τουλίπας.

Ωστόσο, αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ καθώς στις αρχές του 1637, οι τιμές είχαν ανέβει τόσο ψηλά που κανείς δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τις τουλίπες. Οι τιμές κατέρρευσαν για άλλη μια φορά και οι ανεκπλήρωτες συμβάσεις οδήγησαν σε χρόνια διαμάχης για τα οφειλόμενα χρέη.

 

Χρώματα και αποχρώσεις της τουλίπας

Οι τουλίπες είναι δημοφιλείς για το ζωηρό τους χρώμα και σίγουρα υπάρχει κάποιο χρώμα που ταιριάζει σε κάθε γούστο. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα, από λευκό έως μωβ τόσο σκούρο που είναι σχεδόν μαύρο. 

Το μόνο χρώμα που δεν είναι διαθέσιμο στην τουλίπα είναι το μπλε. Το μπλε είναι ένα από τα πιο σπάνια χρώματα στα λουλούδια και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των καλλιεργητών, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν καθαρά «μπλε» τουλίπες είναι συνήθως πιο μωβ ή λιλά.

 

Έννοιες και Συμβολισμοί της τουλίπας

Οι τουλίπες συνήθως αντιπροσωπεύουν τη βαθιά και αθάνατη αγάπη. Ως ανοιξιάτικα λουλούδια, συνδέονται επίσης με την αναγέννηση και τα νέα ξεκινήματα.

Φυσικά, τα διαφορετικά χρώματα της τουλίπας έχουν επίσης διαφορετικές έννοιες:

 

Κόκκινες τουλίπες

Όπως συμβαίνει με πολλά κόκκινα λουλούδια, οι κόκκινες τουλίπες είναι το χρώμα που συνδέεται περισσότερο με την αγάπη, το πάθος και τον ρομαντισμό.

Σύμφωνα με μια παλιά περσική ιστορία όταν οι εραστές Fahad και Shirin σταυρώνονται λέγεται ότι στο σημείο που πέθαναν, φύτρωσαν κόκκινες τουλίπες από το αίμα τους, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κόκκινες τουλίπες είναι σύμβολο της αιώνιας αγάπης.

Ροζ τουλίπες

Οι ροζ τουλίπες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στείλετε ένα μήνυμα στοργής ή συγχαρητηρίων, καθώς συμβολίζουν τη φροντίδα, την εμπιστοσύνη και τις καλύτερες ευχές.

Μωβ τουλίπες

Οι μωβ τουλίπες ήταν προσιτές μόνο στους πλουσιότερους στην κοινωνία, έτσι το οι τουλίπες με αυτό το χρώμα έγιναν σύμβολο της βασιλείας. Μέχρι σήμερα οι μωβ τουλίπες έχουν διατηρήσει τον συμβολισμό αυτό υποδηλώνοντας πολυτέλεια και κομψότητα. Τι καλύτερο για να πείτε σε κάποιον ότι τον θαυμάζετε;

Κίτρινες τουλίπες

Αυτά τα ηλιόλουστα άνθη αντιπροσωπεύουν τη χαρά, την ευτυχία και την ευθυμία. Στη βικτωριανή γλώσσα των λουλουδιών, μεταδίδουν το χαρούμενο μήνυμα έστειλαν το αξιολάτρευτο μήνυμα «Υπάρχει λιακάδα στο χαμόγελό σου».

Λευκές τουλίπες

Οι λευκές τουλίπες όπως και τα περισσότερα λευκά λουλούδια λέγεται ότι συμβολίζουν ιδέες όπως η αγνότητα, η συγχώρεση και η ειρήνη.



Οι τουλίπες είναι βρώσιμες

Αν σας αρέσει να γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα, δοκιμάστε να προσθέσετε τουλίπες. Τα πέταλα είναι βρώσιμα και έχουν μια γλυκιά γεύση - καθιστώντας τα την τέλεια γαρνιτούρα για κοκτέιλ, κέικ, σαλάτες και πολλά άλλα.

Επίσης, οι βολβοί είναι επίσης τεχνικά βρώσιμοι, αλλά δεν θα το συνιστούσαμε. Δεν έχουν ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά, καθώς πολλά μέρη του βολβού είναι ήπια δηλητηριώδη. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους, αλλά η κατανάλωση των βολβών συχνά οδηγεί σε ναυτία, προβλήματα στο στομάχι, πυρετό και πολλά άλλα.

Ωστόσο, οι δύσκολοι καιροί οδηγούν σε απελπισμένα μέτρα. Όταν οι προμήθειες τροφίμων στην Ολλανδία εμποδίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι βολβοί τουλίπας βοήθησαν να αποτραπεί η εκτεταμένη πείνα και η λιμοκτονία. Η κυβέρνηση δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας των βολβών, με τους ανθρώπους να τους χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα λαχανικών, ακόμη και να τους αλέθουν για να τους χρησιμοποιήσουν ως αλεύρι ή καφέ.

 

Η τουλίπα στο βάζο μας:

Τα κομμένα άνθη μπορούν να διατηρηθούν στους 20ο C σε ελεγχόμενες συνθήκες από 4-11 ημέρες.

Η τουλίπα στον κήπο μας

Η τουλίπα θεωρείται σχετικά «εύκολο» φυτό και έτσι μπορούμε εύκολα να την φυτεύουμε στον κήπο μας. Η κατάλληλη περίοδος φύτευσης είναι από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Βάζουμε το βολβό με τη μύτη προς τα πάνω και το πλατύ μέρος προς τα κάτω, χωρίς να αφαιρέσουμε το σκληρό περίβλημά τους, γιατί τους βοηθά να αμυνθούν στα παράσιτα. Καλύπτουμε με χώμα μέχρι το σημείο που οι μύτες του βολβού εξέχουν λίγο από το χώμα. Το ιδανικό σημείο φύτευσης είναι μια θέση με σκιά και προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους. Αποφεύγουμε τις περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια και κυρίως τον μεσημεριανό ήλιο. Από την άλλη το κρύο είναι ευεργετικός παράγοντας για εντυπωσιακή άνθηση.
Ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα. Δεδομένου ότι το φυτό αναπτύσσεται το χειμώνα, θα χρειαστούν λίγα ποτίσματα.
Η άνθιση έρχεται από το Μάρτιο μέχρι και το Μάιο ανάλογα την ποικιλία. Η διάρκεια ανθοφορίας της είναι 15-20 μέρες.

 

Οι τουλίπες συνεχίζουν να μεγαλώνουν ενώ είναι κομμένες

Αν έχετε ένα μπουκέτο με τουλίπες, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα στελέχη μακραίνουν στο νερό, ακόμα και αφού τα κόψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τουλίπες είναι πολύ δεκτικές στο ηλιακό φως, έτσι θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν προς αυτόν. Επίσης θα δείτε ότι οι ανθοφορίες τους κλείνουν το βράδυ όταν δύει ο ήλιος!

Εάν οι τουλίπες σας αρχίσουν να ξεπερνούν τα άλλα λουλούδια στο μπουκέτο σας, μην ανησυχείτε - μπορεί απλώς να τις κόψετε λίγο στο κάτω μέρος για να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα. Καθώς μεγαλώνουν, μπορούν επίσης να λυγίσουν λίγο και να γέρνουν. Μπορείτε επίσης να περιστρέψετε το βάζο, ώστε τα λουλούδια να μην λυγίζουν πολύ προς μία κατεύθυνση. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο στενό βάζο για να τα διατηρήσετε τα άνθη στερεά και όρθια.

 

Μετά την ανθοφορία

Αφού τελειώσει η ανθοφορία των βολβών, συνεχίζουμε να ποτίζουμε για 2-6 εβδομάδες ή καλύτερα μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα μόνα τους. Αυτό το διάστημα ο βολβός μαζεύει δύναμη για να μπορέσει να ξανανθίσει τον επόμενο χρόνο. Όταν το πάνω μέρος του φυτού ξεραθεί, αφαιρούμε προσεκτικά το βολβό και κόβουμε το βλαστό του 2εκ. πάνω από τη μύτη του βολβού, πλένουμε και στεγνώνουμε το βολβό για λίγες μέρες και στη συνέχεια τους αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό χώρο μέχρι την άνοιξη που θα τους ξαναφυτέψουμε.
Εναλλακτικά οι βολβοί μπορούν να παραμείνουν και στο χώμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να ξαναβλαστήσουν το φθινόπωρο.
Η τουλίπα είναι ένα διαχρονικό και κλασικό λουλούδι και γίνεται το ιδανικό δώρο για μια πληθώρα περιστάσεων.